Romanii ar merge la vot daca ar avea o zi libera si ar fi scutiti de anumite taxe

Data publicarii: 07-05-2009 | Politica

Daca ar fi scutiti de anumite impozite si ar primi o zi libera, platita, peste 80% din cetateni spun ca ar merge la vot, la alegerile europarlamentare. Asa arata un sondaj realizat de Institutul de Politici Publice.

O asemenea prezenta record nu a mai fost inregistrata din 1990. De atunci si pana acum, participarea romanilor la vot a scazut la mai putin de jumatate.

Potrivit sondajului IPP, 77% dintre romani spun ca ar merge sa voteze daca ar fi scutiti de anumite taxe si impozite. Mai mult chiar, 83%, s-ar lasa ispititi de o zi libera, platita.

Fara astfel de stimulente, realitatea este cu totul alta. Intrebati daca vor vota la alegerile pentru Parlamentul European, 44% dintre cetateni au raspuns ca merg "sigur". Alti 35% inclina sa participe la vot, dar nu sunt siguri. De altfel, prezenta la vot a scazut in mod constant din '90 incoace.

La ultimele alegeri, cele parlamentare, prezenta la vot a fost de doar 39,2%. Foarte mica, daca ne gandim ca in 1990 la alegerile pentru Camera Deputatilor au participat 86,2% dintre romani.

Un alt aspect interesant este si faptul ca cetatenii din mediul rural sunt mult mai interesati de alegeri. Daca pana in 2000, prezenta la vot era mai mare in mediul urban, din 2000 incoace lucrurile stau exact pe dos.

Sondajul IPP a fost realizat in perioada 9-16 martie 2009, pe un esantion de 800 de persoane si are o marja de eroare de plus, minus 3,4%.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: