IMM-urile renunta la masini, telefoane si la plata orelor suplimentare

Data publicarii: 07-05-2009 | Afaceri

In ultimele doua luni, firmele romanesti si-au redus drastic bugetele alocate investitiilor, protocolului, dar si cheltuielile de intretinere. Incoltiti de criza financiara, care le-a taiat chiar si peste 50% din vanzari, unii directori spun ca prima data au renuntat la masinile de serviciu ale angajatilor, apoi la unul din telefoanele mobile. Altii au inceput sa foloseasca din ce in ce mai putin faxul si imprimanta. Nici vorba sa mai manance la restaurant. Multe firme si-au redus cu 20% programul de lucru si au renuntat sa mai plateasca orele suplimentare.

Criza se vede din plin si la Romexpo, unde bate vantul prin pavilioane. Nici macar 25% din firmele din domeniul constructiilor si amenajarilor interioare nu au mai participat anul acesta la Construct Expo Ambient, targ deschis la Romexpo pana pe data de 10 mai. "Inainte inchiriai un spatiu cu sase luni inainte de eveniment, ca sa apuci loc, acum, in complexul central (la Romexpo, n.n.) poti sa joci si fotbal. Este deprimant. In conditiile crizei, prea putini si-au mai permis sa plateasca 130 de euro/ mp, cat este tariful de inchiriere", a declarat Virgiliu Musat, directorul general al firmei Holchim, producator de materiale de constructii.

In paralel, la Targul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, desfasurat tot la Romexpo, au venit peste 160 de firme, dar si acestea se plang de efectele crizei. "Nu cred ca ne revenim anul acesta. Din noiembrie va fi jale. Prevedem cea mai grea iarna din istoria IMM-urilor. Eu, personal, produc in Ploiesti, dar as vinde si in Africa de Nord, numai sa vand", ne-a mai spus Virgiliu Musat. "Am hotarat sa renunt la singurul angajat din firma si sa ma ocup personal de administrarea ei, voluntar. Nici nu mai vorbesc la telefon. Cine vrea sa ma sune, sa sune", a declarat si Ana Gheorghe, administratorul firmei de instalatii solare Soltech.

Nici companiile de confectii nu o duc mai bine. "Ne-au scazut dramatic comenzile din exterior, mai ales cele venite din Germania. Din totalul comenzilor, 80% mergeau la export. Aveam trei magazine, dar am renuntat la doua, din cauza crizei", ne-a explicat si Marius Butuc, directorul de vanzari al firmei producatoare de imbracaminte Maremod. Si fabricile de mobila au fost afectate. "Daca inainte lucram si sambata, acum avem liber tot weekendul, pentru ca nu mai avem comenzi. In timpul sampamanii plecam de la ora doua. Nu mai stam pana la cinci. Comenzile vin mult mai rar si in cantitati mici. De exemplu, daca inainte aveam o comanda de 300 de bancute de lemn, acum daca mai se cer 50 de bucati", explica si Fischer Tibor, responsabil de vanzari la fabrica de mobila Zetam din Odorheiu Secuiesc. "Au fost dati afara cativa oameni, iar altii s-au pensionat. In plus, orele suplimentare nu se mai platesc. Nu mai cheltuim asa multi bani ca inainte, nici macar pentru mancare. Pentru fiecare banut, ne consultam cu seful, ne uitam, recalculam si vedem daca merita sa mai cheltuim", a mai spus Tibor. Nici genti nu se mai vand, companiile sustin ca vanzarile au scazut cu peste 20% in ultimele luni.

Cu dobanzi de 20-25%, IMM-urile nu rezista

"Bancile si BNR nu mai au nici un motiv sa mentina nivelurile ridicate ale dobanzilor, avand in vedere aprobarea acordului cu FMI. Este timpul sa scada dobanzile. Nu putem tine in viata IMM-urile daca nu le dam sange din sistemul bancar. Cu dobanzi de 20-25% pentru finantari, acestea nu pot rezista pe piata", a declarat, ieri, ministrul IMM-urilor, Constantin Nita. Ca masura pentru sprijinirea IMM-urilor, Mediafax citeaza un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia firmele care au beneficiat de inlesniri privind datoriile restante catre stat si care nu au mai respectat dupa 30 septembrie 2008 calendarul de plata din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligatiile, vor avea din nou posibilitatea sa plateasca esalonat, in anumite conditii.

In paralel, un studiu al firmei de management al riscului de credit Coface sustine ca numarul firmelor aflate in insolventa va creste cu 40% in 2009. De altfel, numarul total al firmelor care au intrat in insolventa in primul trimestru a crescut cu 58% fata de perioada similara din 2008, la 5.173, iar la finele anului vor fi peste 20.000 de societati aflate in incetare de plati. Cresterea cazurilor de insolventa din 2009 va duce la mari dezechilibre economice, cele mai afectate ramuri fiind comertul, constructiile, imobiliarele, agricultura.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: