Castigul salarial mediu net a crescut in martie cu 3,2%, pana la 1.402 lei

Data publicarii: 07-05-2009 | Economie

Castigul salarial mediu net a crescut in martie cu 3,2% (44 lei) fata de februarie, pana la 1.402 lei (327 euro), datorita acordarii unor prime ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri sau a negocierilor salariale, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica (INS).

In februarie, castigul salarial mediu net crescuse cu 0,2%, dupa o scadere cu 9% in prima luna din 2009, in termeni nominali.

Ritmul anual de crestere s-a temperat la 17,6%, de la 19,8% in februarie.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.922 lei (449 euro) in a treia luna din acest an, cu 3,2% peste nivelul din luna precedenta.

Raportat la luna octombrie 1990, puterea de cumparare era cu 27,9% mai mare in martie 2009, fata de un avans de 24,5% in februarie, mai arata datele INS.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in martie in activitatile de intermedieri financiare (3.527 lei, 824 euro), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului (759 lei, 177 euro).

In martie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in februarie, datorita acordarii de prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou), a negocierilor salariale si realizarii unor productii mai mari.

Astfel, castigul salarial mediu net a sporit cu 18,3% in activitatile de editare, respectiv cu intre 10% si 15% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea bauturilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

In plus, au fost acordate majorari intre 5% si 9% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria metalurgica, activitati de servicii in tehnologia informatiei, activitati de servicii informatice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor textile, transporturi pe apa, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, tranzactii imobiliare, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, alte activitati extractive.

In schimb, acordarea in luna anterioara a unor prime in activitatile auxiliare intermedierilor financiare si fabricarea produselor din tutun a determinat in martie scaderea castigului salarial mediu net cu 19,6%, respectiv cu 13,5. De asemenea, acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru anul 2008 in administratia publica a redus cu 3,1% castigul salarial mediu net in acest domeniu.

Alte scaderi au fost cauzate de plata in functie de realizari sau de contracte care in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta au dus la o diminuare a castigului salarial mediu net de 2,2), in cercetare-dezvoltare (-1,9%), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (-1,6%).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: