Isarescu: Reducerea dobanzii cheie de la 10% la 9,5% nu a fost agresiva

Data publicarii: 07-05-2009 | Finante-Banci

Decizia BNR de reducere a dobanzii de politica monetara de la 10% la 9,5% a fost motivata, printre altele, de "inscrierea inflatiei pe un trend descendent" si de "diminuarea riscului de depreciere a leului", a spus guvernatorul BNR, adaugand ca "am fost surprinsi ca ati fost surprinsi".

"Am fost surprinsi ca ati fost surprinsi", a spus Mugur Isarescu, referindu-se la faptul ca scaderea ratei dobanzii cu 0,5 puncte procentuale a fost neasteptata, in conditiile in care analistii anticipau o mentinere sau scaderea cu 0,25 puncte procentuale.

El a completat insa ca masura nu trebuie intrerpretata ca fiind "agresiva".

"Reducerea cu 0,5 puncte nu a fost agresiva. Nu poate fi considerata agresiva, decat poate in masura in care nu a fost anticipata de piata", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a dat patru argumente principale pentru scaderea dobanzii la 9,5%: , revenirea inflatiei pe o treaiectorie descendenta, contractia cererii agregate, cu efect dezinflationist, scaderea potentialului de depreciere a leului si continuarea ajustarii rapide a deficitului de cont curent.

"Avem date ca inflatia se inscrie pe o traiectorie descendenta, care anticipam ca se va consolida in cursul lui 2010. Un al doilea argument pentru decizia de scadere a dobanzii este efectul dezinflationist al contractiei cererii agregate", a completat guvernatorul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: