Isarescu: Majorarile de capital la banci nu vor veni ca urmare a testelor de stres

Data publicarii: 07-05-2009 | Finante-Banci

Viitoarele majorari de capital ale bancilor nu trebuie interpretate ca semne de slabiciune sau rezultate ale testelor de stres, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat, insa, ca banca centrala a purtat deja discutii cu bancile-mama la Atena.

"Sunt intr-adevar cazuri de recapitalizare, insa nu cred ca in ultimii ani a fost vreun semestru sau trimestru fara majorari de capital. Nu interpretati ca un semn de slabiciune. Majorarile nu vin ca urmare a testelor de stres. Am discutat insa la Atena cu bancile-mama", a declarat Isarescu.

El a precizat ca BNR nu va publica rezultatele testelor de stres pe banci, care sunt informatii "sensibile", dar publica date referitoare la situatia pe ansamblul sistemului bancar.

Anterior, guvernatorul a mentionat de o intalnire la Atena cu banca centrala a Greciei si cu bancile-mama ce au subsidiare in Romania si a spus ca "m-am convins cat de diversa este situatia", referindu-se la discutiile legate de o posibila reducere a expunerii pe Romania.

In acest sens, el a mentionat ca un factor pozitiv transformarea datoriilor pe termen scurt in imprumuturi pe termen lung, dupa decizia BNR de coborare la 0% a rezervelor minime obligatorii cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, incepand cu perioada ce constituire 24 mai-23 iunie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: