Negritoiu, ING: Romania trebuie sa grabeasca procesul de adoptare a monedei unice europene

Data publicarii: 07-05-2009 | Finante-Banci

Romania ar trebui sa grabeasca procesul de aderare la zona euro, in conditiile in care economia reala a tarii a adoptat deja moneda unica europeana in proportie de 80%, iar moneda locala nu mai functioneaza, a declarat directorul general al ING Romania, Misu Negritoiu.

"Cei care propaga modelul tehnicist teoretic al adoptarii euro scapa din vedere ca economia romaneasca e euroizata deja in proportie de 80%, avand in vedere ca preturile sunt in euro, chiriile si creditele ipotecare la fel, iar imprumuturile in lei sunt mult mai scumpe decat cele in euro", a explicat Negritoiu.

In acest sens, el sustine ca moneda locala "nu mai functioneaza si nu exista alta cale decat sa adopti euro, in conditiile in care economia a adoptat de facto euro".

In plus, directorul general al ING Bank considera ca vor fi relaxate criteriile de aderare din tratatul de la Maastricht, pentru a se adapta noilor conditii din piata.

Totodata, Negritoiu considera ca nivelul actual al cursului de schimb, de aproximativ 4,20 lei/euro, a fost deja "internalizat" si nu va mai avea un impact negativ semnificativ asupra sistemului bancar.

"Este un nivel rezonabil si suportabil. In prezent, este importanta stabilitatea cursului, iar autoritatile se uita sa mentina evolutia leului intr-o marja cat mai mica", sustine Negritoiu.

El a mai precizat ca stabilitatea cursului lasa loc Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa relaxeze in continuare politica monetara, dar intr-un mod gradual.

Viceguvernatorul bancii centrale Cristian Popa declara in aprilie ca "nu se pune problema modificarii tratatului de la Maastricht, ceea ce inseamna ca nu vor fi relaxate criteriile de convergenta nominala si nici nu vor fi acordate derogari de la acestea". El adauga ca Romania ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care decizia ar fi luata in 2014, potrivit planului deja asumat.

Banca centrala si guvernul s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna ca Romania ar trebui sa intre in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: