Gordon Brown i-a platit 6.500 lire fratelui sau pentru curatenia unui apartament

Data publicarii: 09-05-2009 | International

Desi Marea Britanie are datorii publice mai mari decat s-au acumulat in toti cei 300 de ani dinaintea actualei guvernari laburiste (inceputa in 1997), ministrii "de stanga" cheltuiesc cu aceeasi extravaganta precum vechii aristocrati.

Pentru "serviciile de curatenie" ale unui apartament de serviciu din Londra, premierul Gordon Brown i-a platit fratelui sau, din bani publici, 6.500 de lire. In acelasi timp, 13 dintre ministrii sai au cerut rambursarea unor cheltuieli bizare, dar pe care oficiali de la Downing Street 10 le descriu a nu fi deloc "neobisnuite si gresite", relateaza cotidianul The Daily Mail.

Intre aceste cheltuieli "obisnuite", care ii pot fi rambursate premierului din bani publici, s-au numarat, in ultimii ani: cativa metri patrati de tapet, un frigider, mai multe becuri de 15 lire bucata si un aspirator de 265 lire. Toate cheltuielile au fost perfect legale, doar o singura eroare fiind descoperita intre chitantele premierului - el a trecut de doua ori suma achitata unui instalator (150 lire). Dar, joi, cand i s-a adus la cunostinta eroarea, Brown a restituit imediat suma incasata pe nedrept.

Cheltuielile cu locuinta de serviciu - rambursate

Rambursarea tuturor acestor sume este posibila datorita legislatiei din Regatul Unit (UK) care le permite membrilor Parlamentului (majoritatea celor din Cabinetul Brown au mandate in Camera Comunelor) sa le fie platita din bani publici intretinerea unei locuinte de serviciu.

Chiar daca respectivii mai au si alte resedinte, cheltuielile cu cel putin una dintre ele le vor fi rambursate. Astfel, premierul a avut cheltuieli achitate din banii contribuabililor si pentru un apartament din Londra (pentru care au fost necesari cei 6.500 lire de care s-a ocupat fratele sau, care a angajat o firma de profil), dar si pentru o casa din Fife, provincia scotiana unde se afla circumscriptia lui electorala. Pentru acest al doilea domiciliu din Scotia, curatenia a costat numai 1.500 lire.

"Daca nu primesc 16.500 lire, sotia divorteaza de mine"

Dintre ministrii lui Brown, una dintre cele mai mari sume rambursate a primit-o secretarul pentru Cultura, Andy Burnham. El a cerut Camerei Comunelor sa-i achite cheltuielile pentru zugravirea unui apartament din Londra, insa de trei ori cererea i-a fost respinsa.

In cele din urma, cererea i-a fost aprobata, dupa ce a invocat un argument "convingator" - nemultumirea sotiei. "Am nevoie de 16.500 lire sau sotia divorteaza de mine", ar fi scris Burnham in cererea sa.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: