Boc: La sfarsitul lunii aprilie n-am fost departe de a nu putea plati salariile si pensiile

Data publicarii: 11-05-2009 | Politica

Premierul Emil Boc a declarat sambata ca Guvernul a trecut printr-un moment dificil, la sfarsitul lunii aprilie, in care "n-a fost departe" de a nu putea plati salariile si pensiile, dar sustine ca "varful acela" a fost depasit si spera sa nu mai apara altul.

"N-am fost departe, la sfarsitul lunii aprilie. Am depasit momentul, varful acela, sper sa nu mai apara altul ", a raspuns premierul Emil Boc, la Realitatea Tv, la intrebarea daca a existat pentru Guvern un pericol real de a nu putea plati salariile si pensiile.

Emil Boc a precizat ca plata salariilor si pensiilor s-a facut din banii de la buget, fara ca Guvernul sa iasa din deficitul bugetar prevazut. Premierul a spus ca Guvernul ar putea accepta cresteri ale salariilor si pensiilor mici, in a doua parte a anului, daca vor aparea "consecinte in plan material la buget" a masurilor luate de Guvern.

Emil Boc a spus ca ar fi putut trece in acordul cu FMI, la negocieri, o serie de concedieri, dar ca Guvernul nu doreste acest lucru, ci pastrarea locurilor de munca. "N-am ales in solutia cu FMI concedierea. Puteam sa punem 100.000 de oameni in strada prin negocierile cu FMI", a spus Boc.

Premierul a comentat ca intelegerea cu FMI reprezinta cel mai bun acord pe care l-a incheiat vreodata Romania sub aspectul conditionalitatilor. " Acele consitionalitati care exista in acord sunt conditionalitati pe care Romania oricum, cu sau fara FMI, ar trebui sa le faca daca doreste sa supravietuiasca. Ca e vorba de salarizare unica, de reforma sistemului de pensii, de Legea responsabilitatii fiscale si de strangerea curelei bugetare pentru chelutielile care insemnau risipa. Asta de fapt inseamna acordul", a spus Boc.

Premierul a precizat, din nou, ca "nici premierul, nici un alt ministru nu au tangenta" cu banii de la FMI, aproape 13 miliarde de euro, care merg la Banca Nationala. "Acum marea problema a sistemului economic este creditarea. Daca nu dezghetam creditarea, nu se relanseaza economia. Nu se dezgheata creditarea si relansam economia, pierdem locurile de munca", a explicat Emil Boc necesitatea diminuarii rezervelor minime obligatorii, care va determina aparitia mai multor bani pe piata pentru banci, care sa poata acorda credite.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: