Rata ocuparii spatiilor de birouri in Bucuresti a scazut cu 31% in T1 2009 fata de T1 2008

Data publicarii: 12-05-2009 | Imobiliare

Bucurestiul se inscrie in trendul descendent al pietei europene de birouri, inregistrand, in primul trimestru din 2009, o scadere cu 31% a ratei de ocupare comparativ cu primele trei luni ale anului 2008, se arata intr-un studiu realizat de BNP Paribas Real Estate.

In cele 19 orase europene analizate, in primul trimestru al anului 2009 suprafata totala inchiriata a reprezentat 1,3 milioane metri patrati. Acest nivel reprezinta o scadere cu 33% comparativ cu trimestrul patru din 2008 si cu 37% fata de trimestrul 1 din 2008. La nivel anual, situatia pare mai putin dramatica, insa subliniaza o scadere generala a tranzactiilor de inchiriere pe piata europeana a birourilor, se arata in studiu.

Comparativ cu trimestrul patru din 2008 si primul trimestru al aceluiasi an, cele mai mici rate de ocupare s-au inregistrat la Barcelona (-68%), Madrid (-65%) si Bruxelles (-60%). Zona centrala a Parisului a avut o scadere de 16% , iar singurul oras european care a avut o rata pozitiva de ocupare a fost Frankfurt-ul (+29%).

In Bucuresti rata de ocupare pe piata spatiilor de birouri a inregistrat o scadere cu 31% comparativ cu trimestrul IV din 2008 si trimestul I al aceluiasi an.  Majoritatea tranzactiilor se incheie acum in cladiri de clasa B situate in zona de nord a orasului. 

In prezent, piata europeana a birourilor inregistreaza un exces de oferta, potrivit studiului realizat de BNP Paribas Real Estate. La nivelul celor 19 orase europene monitorizate, rata de ocupare a spatiilor de birouri a scazut cu 22% pe parcursul unui an, in timp ce oferta de spatii a crescut cu 10%.

In orasele europene activitatea de inchiriere continua sa scada. Companiile se relocheaza, rezultand cresterea ofertei de spatii disponibile.

Totodata, nu toate proiectele aflate in constructie au fost amanate, cele care continua contribuind la cresterea ofertei de spatii noi. Astfel, pe pietele europene se inregistreaza o crestere generala a ofertei de birouri, singurele exceptii fiind Barcelona si Koln, unde ratele de ocupare au crescut usor. In Bucuresti, rata de neocupare a crescut semnificativ, cu 1,5 puncte procentuale, acest fapt datorandu-se in principal finalizarii de noi proiecte si scaderii cererii.

Scaderea activitatii de inchiriere si cresterea ofertei disponibile au avut ca rezultat o scadere generala a chiriilor pentru birourile de calitate, in aproape toate orasele din Europa. Proprietarii au incercat sa evite aceasta situatie prin oferirea unor stimulente precum perioade de scutire de la plata chiriei, insa acestea nu au fost suficiente. Chiriasii au fost incurajati de teama investitorilor de a ramane cu cladirile neocupate, incercand sa utilizeze aceasta perspectiva in propriul avantaj si adoptand o pozitie intransigenta in cadrul renegocierilor, se mai arata in studiu.

Rezultatul este reducerea chiriilor solicitate, perioade mai lungi de scutire de la plata chiriilor si in unele cazuri chiar stimulente financiare pentru securizarea inchirierii spatiului. 

In mod similar, nivelul mediu al chiriilor in zonele centrale de afaceri a scazut in trimestrul 1 din 2009, fiind de subliniat faptul ca initial in unele orase criza a afectat suburbiile, iar in prezent sunt atinse si zonele de afaceri.

Din luna februarie 2009, compania Atisreal a anuntat trecerea la brand-ul unic BNP Paribas Real Estate. Procesul este in plina desfasurare, tranzitia avand loc in doua etape. Birourile din Romania, Belgia, Irlanda, Italia, Jersey, Luxemburg si Statele Unite au finalizat procesul in luna martie 2009, iar birourile din Franta, Marea Britanie, Germania si Spania vor adopta brandul unic BNP Paribas Real Estate in cel de-al doilea trimestru al anului 2009.

NewsIn