BNR va stabiliza rezerva valutara in urma reducerii RMO si prin cumparari de valuta

Data publicarii: 15-05-2009 | Finante-Banci

Romania are interesul sa atraga toti banii pusi la dispozitie de FMI, iar BNR va stabiliza rezerva valutara in urma reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) si prin cumparari de valuta din piata, odata cu stabilizarea cursului de schimb, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Am discutat in cadrul consiliului de administratie, fara a da o traiectorie clara, despre reducerea rezervelor minime. Pentru a intra in anticamera zonei euro, ERM II, in 2012, rezervele minime obligatorii trebuie aduse si la lei si la valuta la 2-5%, iar timp mult nu mai e. Avem acest acord cu Fondul si va trebui sa vedem si care este necesarul de finantare", a precizat guvernatorul.

El a spus ca, in prezent, banca centrala plateste o dobanda "generoasa" pentru rezervele minime tinute de bancile comerciale, care ar primi sume mai mici daca ar decide sa faca plasamente cu banii respectivi pe pietele internationale.

"De aceea, vom fi generosi si cu reducerea rezervelor minime", a adaugat Isarescu.

El a spus ca Romania "are tot interesul" sa atraga toti banii de la FMI, iar BNR va avea in vedere inlocuirea sumei din rezerva valutara cu banii obtinuti de la FMI si ulterior stabilizarea rezervei.

"Pentru a pastra rezerva la nivelul optim, dupa stablizarea cursului, vom si cumpara (valuta, n.r.)", a precizat guvernatorul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ofera bancilor comerciale dobanzi anuale de 5,90% pentru rezervele minime obligatorii in lei, 2,65% pentru cele in euro si 1,10% pentru cele in dolari.

In prezent, bancile trebuie sa plaseze la banca centrala 18% din valoarea pasivelor in lei, cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani, respectiv de 40% din pasivele in valuta cu scadenta similara, in vreme ce pasivelor in lei si valuta cu scadente reziduale de peste 2 ani li se aplica un nivel 0%.

NewsIn