ProCredit Bank Romania a avut o pierdere de 3 milioane euro in T1 si nu se asteapta la profit anual

Data publicarii: 18-05-2009 | Finante-Banci

ProCredit Bank Romania a avut o pierdere de 3 mln euro in trimestrul I, din cauza cresterii provizioanelor, si nu se asteapta la profit decat in ultimul trimestru, ce va pastra banca pe pierdere la nivel anual, a spus directorul general adjunct al bancii, Asmus Rotne.

"Potrivit proiectiei noastre, vom atinge pragul de rentabilitate in trimestrul III si apoi vom face profit. Pe intreg anul insa, nu estimam profit. Am putea spune ca vom avea pierderi de 5-6 milioane euro la sfarsitul anului, asa ca o parte din pierderi le-am realizat deja", a spus Rotne.

In primele trei luni ale anului trecut, banca inregistrase un profit de 470.250 euro.

Activele totale gestionate de ProCredit Bank Romania la sfarsitul lunii martie erau de 283 milioane euro, cu 3,4% mai mici decat cele de 293 milioane euro pe care le administra la finalul lui 2008, "diferentele venind mai ales din rata cursului de schimb valutar", in conditiile in care daca ar fi echivalate in lei, acestea ar reflecta o crestere de 3%.

Totodata, la sfarsitul primelor trei luni din 2009, banca a ajuns la un sold al creditelor acordate de 205 milioane euro, comparativ cu un volum de 217 milioane euro inregistrat la finalul anului trecut.

"Portofoliul de credite a fost pe primul trimestru aproximativ stabil, insa daca excludem deprecierea leului, volumul portofoliului de credite a scazut cu aproximativ 1 milion euro lunar, comparativ cu sfarsitul lui 2008", a precizat Rotne.

Depozitele atrase de ProCredit Bank pana la finalul lunii martie 2009 au ajuns la 160 milioane euro, pastrand aproximativ aceeasi valoare atinsa in luna decembrie 2008, depozitele la termen ale populatiei fiind in crestere.

"Pe partea de depozite am crescut foarte bine, nu neaparat pe segmentul companiilor, cat pe partea de retail, unde am atras foarte multi clienti noi. Astfel, cea mai mare parte din credite e finantata din depozite, dar folosim ca sursa de finantare si institutiile financiare internationale", a precizat Rotne.

El a mai spus ca se asteapta la o scadere a dobanzilor in perioada urmatoare, insa in prima faza pe partea de economisire.

"A fost un  mic razboi in piata, dar acum bancile au inceput in sfarsit sa reduca dobanzile, ceea ce este bine, pentru ca banii pot fi folositi in sfarsit pentru scopul lor, respectiv pentru credite. Oamenii vor continua sa economiseasca, dar lupta se va duce pentru cei care isi tin banii la saltea, acasa", a explicat directorul general adjunct al ProCredit Bank.

Provizioanele constituite de banca au crescut semnificativ in ultima perioada, pana la aproximativ 2 milioane euro pe contul de profit si pierdere si pana la 9,5 milioane euro pe bilantul contabil.

"Pierderea din primul trimestru a fost generata in principal de cheltuielile cu provizioanele, care au crescut ca urmare a creditelor neperfomante. Insa, in prezent, avem o acoperire a creditelor neperformante in proportie de 110% prin provizioane", sustine Rotne.

El nu a dorit sa dea o estimare pentru volumul provizioanelor la finalul acestui an, mentionand ca acest lucru depinde de ritmul in care se va revigora economia Romaniei.

ProCredit Bank are o expunere de 20% pe sectorul agricol si de 2% pe imobiliare

Rotne a spus, insa, ca se asteapta la o revenire a sectorului constructiilor, insa nu la ritmul din anii anteriori, ProCredit Bank concentrandu-se cu precadere asupra sectorului agricol si asupra afacerilor care se ocupa de nevoi curente, considerate cu potential de crestere.

"Economia Romaniei s-a deteriorat in mod foarte rapid, exact in sectoarele care reprezentau motorul economiei: tranzactiile imobiliare, in parte speculative, creditul de consum si exportul", a explicat directorul adjunct al ProCredit Bank.

El a mentionat ca ProCredit Bank are o expunere de aproximativ 2% in sectorul imobiliarelor si de 20% pe cel al agriculturii.

"Avem in portofoliu multe companii din sectorul agriculturii care iau credite. Investitiile nu mai sunt la fel de mari, dar oamenii isi continua afacerile. Brutariile nu sunt afectate de aceasta criza, pentru ca oamenii vor cumpara in continuare paine la fel de mult. De asemenea, avem multe magazine mici de tip alimentara care vor avea cam aceeasi cifra de afaceri ca inainte", a spus Rotne.

Suma medie contractata printr-un imprumut al ProCredit este de 5.000 de euro, cu scadenta de pana la 15 ani, sustine Rotne, iar majoritatea companiilor folosesc banii pentru achizitia de echipamente sau materie prima.

ProCredit a inghetat salariile angajatilor si nu isi mai extinde reteaua in 2009

ProCredit Bank a deschis anul acesta trei noi unitati si a ajuns in prezent la o retea de 43 de unitati, a mai spus Rotne, precizand ca e foarte probabil ca banca sa nu mai deschida alte sucursale sau agentii in 2009.

Totodata, ProCredit Bank a inghetat, pentru moment, salariile angajatilor si isi renegociaza contractele de chirie, pentru a-si reduce cheltuielile, a mai spus directorul general adjunct al bancii.

"Am amanat unele investitii si am incercat sa taiem din cheltuielile cu transportul. Cat priveste salariile, noi nu acordam bonusuri nici inainte, pentru ca nu o consideram o politica salariala adecvata", a mai spus Rotne.

Pe de alta parte, rata solvabilitatii ProCredit Bank, ce reflecta capacitatea de a-si achita datoriile pe termen lung, se situeaza in prezent la 14,39%, potrivit datelor furnizate de banca NewsIn.

Capitalul social al bancii este in prezent de 20 milioane euro, dupa dublarea efectuata in primavara trecuta.

In Romania, ProCredit Bank a fost infiintata in 2002, ca parteneriat intre BERD, IFC - membru al grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germana de investitii) si IPC.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: