Congresul american decide formarea unei comisii asupra crizei financiare dupa modelul Comisiei 11 septembrie

Data publicarii: 19-05-2009 | International

Cele doua Camere ale Congresului american au aprobat un proiect de lege pentru formarea unei comisii independente de ancheta asupra crizei financiare si luptei impotriva fraudei in sistemul financiar american, relateaza AFP.

Cele doua Camere s-au pronuntat deja pe text, dar Senatul a adus saptamana trecuta usoare modificari.

Camera Reprezentantilor le-a aprobat luni cu 338 voturi pentru, fata de 52 impotriva, ceea ce permite Congresului sa trimita textul lui Barack Obama, pentru promulgare.

Comisia independenta pentru examinarea cauzelor crizei economice va functiona dupa modelul celei formate dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Ea va organiza audieri publice si va avea la dispozitie 18 luni pentru a examina cauzele crizei si pentru a prezenta recomandari. De asemenea, va putea semnala orice incalcare a legii de catre institutii sau indivizi, la Departamentul de Justitie.

Comisia va fi formata din zece membri alesi dintre "cetateni cu experienta in domeniile bancar, al reglementarii pietelor, fiscalitatii, finantelor si caselor". Sase membri vor fi desemnati der catre democrati, patru de catre republicani.

Proiectul de lege antifrauda vizeaza ameliorarea luptei impotriva fraudelor din partea organismelor care acorda imprumuturi ipotecare. Textul vizeaza si fraudele bursiere si neregulile legate de institutiile care beneficiaza de fonduri publice mai ales in cadrul planului de redresare a sectorului financiar, adoptat in octombrie 2008 de Congres.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: