Lazea: Daca este nevoie, BNR poate impune bancilor schimbari de actionariat sau recapitalizari

Data publicarii: 20-05-2009 | Finante-Banci

BNR poate impune recapitalizari bancilor sau schimbari de actionariat in caz de nevoie, dar nu se intrevede un risc sistemic, a declarat miercuri economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Nu se intrevad riscuri sistemice. Daca va fi nevoie se vor lua masuri de la caz la caz, prin recapitalizari obligatorii si/sau schimbari de actionariat. Aceste interventii nu se vor face in niciun caz din bani publici", a spus Lazea, precizand ca a facut declaratiile in nume propriu si nu reprezinta pozitia oficiala a bancii centrale.

El a spus ca, in prezent, ponderea mare a detinerii straine intr-un sistem bancar este perceputa ca dezavantaj, desi in trecut era considerata un avantaj.

"Romania este pe locul 4 din 11 state central si est-europene din acest punct de vedere, dar ponderea mare a capitalului strain poate deveni un dezavantaj doar daca datoria bancara externa este foarte mare ca pondere in PIB si poate fi retrasa rapid si daca imprumutul in valuta este dominant si prezinta o probabilitate ridicata de default", a explicat Lazea.

El a continuat ca, din punctul de vedere al celor doua criterii, Romania este pe locul 7 intre cele 11 state din regiune, cu o datorie bancara externa neta de 20% din PIB, respectiv pe locul 5 ca pondere a creditelor in valuta in volumul total al imprumuturilor.
 
Noi deprecieri ale leului ar trebui evitate
 
Deprecierea leului de la 3,8 la 4,3 lei/euro a anulat o parte din presiunile asupra economiei reale, dar noi deprecieri ar trebui evitate, a declarat miercuri economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

Astfel, el a explicat ca Romania a evitat, in primul trimestru al acestui an, o recesiune la fel de puternica precum cea a statelor baltice tocmai prin faptul ca are un regim de curs flexibil, nu fix.

"Este adevarat ca economia Romaniei s-a contractat cu 6,4% in primul trimestru, insa in Estonia scaderea a fost de 15,6%, in Letonia de 18%, iar in Lituania de 12,6%, aceste comprimari fiind atat de mari in cazul statelor baltice tocmai din cauza cursului fix. Romania a evitat aceasta situatie datorita cursului de schimb flexibil", a spus Lazea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: