Reprezentant FMI: Relaxarea conditiilor imprumutului nu e o scuza de amanare a reformelor economice

Data publicarii: 20-05-2009 | Economie

Conditiile mai putin severe impuse Romaniei de FMI, pentru acordarea imprumutului, nu trebuie folosite de guvernanti drept scuza pentru a amana reformele economice, considera Tony Lybek, reprezentantul FMI in Romania. Acordul cu Fondul este mai ieftin decat imprumutul la banci, iar conditiile in care a fost luat, cele mai blande de care a avut parte Romania, pana in prezent.

Reprezentantii Fondului au observat ca, in trecut, conditiile mai aspre ale imprumuturilor nu au fost eficiente, din cauza ca autoritatile nu le respectau. Iar in conditii de criza financiara mondiala, impunerea de politici restrictive ar fi riscat sa amplifice recesiunea in tara.

Relaxarea conditiilor FMI nu inseamna ca autoritatile pot sa amane introducerea reformelor prevazute in acord. "Personal, as vrea sa adaug ca acest lucru nu ar trebui sa fie interpretat gresit, respectiv ca o scuza pentru a intarzia reformele structurale pe termen mediu, de care este mare nevoie. In ceea ce priveste dobanda imprumutului de la FMI, exista o formula detaliata, care a fost aprobata de cele 185 de state membre. In acest caz este vorba despre 3,5%", a declarat, potrivit Gandul, Tony Lybek, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.

Unele conditii impuse Romaniei de FMI ar putea fi revazute si moderate, din cauza contractiei economiei locale de 6,4%, in primul trimestru, a mai adaugat oficialul FMI.

Daca Romania nu ar fi contractat acordul cu FMI, s-ar fi aflat intr-o situatie dificila, este de parere Tony Lybek. Tara noastra are o datorie externa privata, pe termen scurt, iar daca imprumuturile ar fi achitate din resursele proprii, economia ar avea mult de suferit.

Deficitul fiscal galopant, prezent chiar si in anii de crestere economica puternica, incepuse sa afecteze credibilitatea Romaniei. In consecinta guvernul avea dificultati in a acoperi deficitul, pana la imprumutul cu FMI.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: