Van Groningen spune ca bancile vor emisiuni de instrumente de investitii in euro in Romania

Data publicarii: 21-05-2009 | Finante-Banci

Bancile au discutat la Bruxelles despre posibilitatea emiterii unor instrumente de investitii in euro pe piata romaneasca, precum eurobonduri si swap valutar, in conditiile in care mentinerea expunerii poate fi ingreunata de scaderea cererii de credite, a spus miercuri presedintele Raiffeisen Bank.

"Am discutat si ne asteptam de la BNR si Ministerul de Finante sa emita instrumente care sa permita investitii in valuta. Guvernul ar putea imprumta euro de pe piata locala, iar banca centrala ar putea face swap, de exemplu", a spus miercuri Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

El a precizat ca discutiile au avut loc sub forma unui gentlemen's agreement si nu s-a pus problema unor conditionalitati, pentru ca nimeni de la Ministerul Finantelor Publice nu a fost prezent la intalnire.

"Problema nu ar fi mentinerea expunerii, insa am discutat despre ce s-ar intampla daca nu am mai gasi credite in care sa investim banii respectivi", a mai spus van Groningen.

Cele noua banci ai caror reprezentanti s-au intalnit la Viena cu oficiali ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

Bancile straine s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania avand ca reper nivelul de la finalul lui martie 2009.

Marti seara, van Groningen declara, pentru NewsIn, ca angajamentul scris al principalelor grupuri bancare straine prezente pe piata din Romania va fi semnat de catre reprezentantii bancilor-mama in cel mult o luna, pe baza negocierilor de marti, de la Bruxelles intre bancheri, BNR si FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: