Steven van Groningen: Reluarea creditarii sanatoase e impiedicata de dobanzile mari din piata

Data publicarii: 21-05-2009 | Finante-Banci

Dobanzile ridicate ingreuneaza procesul de creditare sanatoasa, insa ele nu pot cobori in conditiile in care prima de risc pe Romania ramane ridicata, si, totodata, bancile vor sa-si majoreze depozitele, a spus, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"In conditiile in care dobanzile sunt ridicate, este dificil sa ai o creditare sanatoasa. Ele trebuie sa coboare daca vrem dezvoltarea activitatii de creditare", a spus van Groningen.

El a mentionat ca, in cazul creditelor in lei, dobanzile sunt mentinute la un nivel inalt de prima de risc necesara finantarii bancilor, desi dobanzile la nivel international au scazut.

"Este pacat ca dobanzile pe pietele internationale au scazut, iar prima de risc pentru Romania este inca ridicata. Trebuie sa imbunatatim perceptia de risc, pentru ca este dificila reducerea costurilor atat timp cat platim prime mari", a explicat el.

In cazul creditelor in lei, presedintele Raiffeisen Bank considera ca dobanzile nu pot scadea atat timp cat bancile vor sa-si majoreze volumul depozitelor atrase si, totodata, banca centrala nu poate cobori dobanda cheie intr-un mod brusc, pentru ca ar periclita inflatia si evolutia cursului de schimb.

"Este de dorit si normal ca bancile sa doreasca sa-si reduca raportul credite/depozite, iar acestea ridica dobanzile la depozite pentru acest lucru, ceea ce scade atractivitatea creditelor. Pe de alta parte, nu e usor sa spui bancii centeale sa reduca dobanda-cheie, pentru ca pune presiune pe inflatie si curs", a explicat van Groningen.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: