Isarescu: Romania va avea crestere economica in continuare, in ciuda scaderii PIB din T1

Data publicarii: 21-05-2009 | Economie

Romania va avea crestere economica in continuare, in ciuda scaderii produsului intern brut (PIB) din primul trimestru cu 6,4%, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Central si Sud-Est European.

"Raman in continuare la ideea de crestere economica, nu la fel ca in 2008, ci intr-o anume normalitate", a spus Isarescu.

Anterior, guvernatorul spunea ca punctul minim al recesiunii Romaniei - care este, in opinia sa, una in forma de litera V - a fost inregistrat in primul trimestru.

El a precizat ca, in opinia sa, recesiunea tehnica nu este definita ca scadere a economiei in doua trimestre consecutive fata de trimestrele precedente, ci ca scadere a economiei in doua trimestre consecutive fata de perioadele similare din anul precedent.

Isarescu a mai spus ca spera ca, in trimestrul doi, economia sa performeze mai bine decat in perioada echivalenta din 2008.

Economia romaneasca s-a contractat in primul trimestru al acestui an cu 6,4% fata de acelasi interval din 2008 si cu 2,6% fata de ultimul trimestru al anului trecut.

Institutul National de Statistica (INS) a precizat, la jumatatea acestei luni, ca PIB-ul Romaniei a scazut in ultimul trimestru al anului trecut cu 3,4% fata de trimestrul anterior, ceea ce, potrivit definitiei larg raspandite, marcheaza intrarea in recesiune a economiei romanesti in primele luni ale acestui an.

Revenirea nivelului de trai, peste "un an si ceva"

"Daca masuram iesirea din criza ca o crestere a nivelului de trai la acelasi nivel ca in trecut, atunci mai avem un an si ceva sa asteptam", a spus Isarescu, la aceeasi conferinta.

El a avertizat ca, "daca incepe din nou escalada cu salariile, cursul se va dovedi necorespunzator".

Guvernatorul a mentionat ca, in prezent, "cursul are fundamente in economie". "Noi vorbim de stabilitate", a mai spus el.
 
Isarescu: Perioada cea mai grea in ajustarea deficitului extern a fost intre noiembrie si martie
 
Cea mai grea perioada in procesul de ajustare a deficitului de cont curent a fost intre noiembrie si martie, dar a fost depasita, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Central si Sud-Est European.

"Criza a accelerat decizia ajustarii, de altfel inevitabila. Reducerea deficitului are costurile sale, iar punctul cel mai greu a fost in perioada noiembrie-martie, dar a fost depasit", a spus Isarescu.

El a adaugat ca economia a raspuns mai bine decat se astepta in fata corectiei deficitului de cont curent, insa "decelerarea era inevitabila".

"Nu poti avea si ajustare, si crestere economica", a mai spus guvernatorul.

El a amintit ca este impotriva utilizarii numai a cursului de schimb in corectia deficitului extern, in conditiile in care apar costuri legate de inflatie.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a redus puternic incepand cu noiembrie, pe fondul comprimarii importurilor si exporturilor. In primele trei luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% fata de aceeasi perioada din 2008, la doar 709 milioane euro, potrivit datelor publicate de banca centrala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: