Prima Casa garantata de Boc e mai mult garsoniera. Conditiile pentru a te indatora la stat

Data publicarii: 22-05-2009 | Finante-Banci

Anuntarea programului "Prima Casa", destinat celor care vor sa isi cumpere pentru prima data o casa prin credit ipotecar, a fost salutata atat de bancheri cat si de dezvoltatori. Ei sustin insa ca atat timp cat nu se stie nimic clar, fiind vorba doar despre un anunt, nu pot estima nici cu cat dobanzile din acest program vor fi mai mici, nici daca piata rezidentiala isi va reveni.

Minimum 16.000 de credite

Conform anuntului premierului Emil Boc, statul roman va garanta creditele acordate prin acest program pana la un plafon maximal de 60.000 de euro, conditia fiind ca titularul sa nu mai fi contractat vreun alt credit ipotecar. Plafonul total fiind de circa un miliard de euro, rezulta ca ar putea fi luate minimum 16.000 de credite ipotecare prin acest program.

In conditiile actuale de creditare, pentru a putea lua un credit ipotecar de 60.000 de euro este nevoie de un salariul minim de 3.000 de lei in cazul persoanelor necasatorite si de 3.100 de lei in cazul celor casatorite. Salariul minim cerut de banci in conditiile actuale poate urca insa pana la 3.800 de lei, respectiv 4.000 de lei. Cel mai mic salariu minim este calculat la cel mai mare avans, respectiv la 35%. Aceste date sunt generale, bancile calculand gradul de risc, deci conditiile de acordare a creditului, pe baza unui set intreg de informatii, de la varsta la locul de munca si la salariul lunar.

Creditele ipotecare din program ar putea avea dobanzi mai mici

Economistii spun insa ca, daca statul garanteaza suma, adica se angajeaza sa despagubeasca el banca daca cel care a luat credit nu plateste ratele, este de asteptat ca bancile sa mai taie din dobanzi. "Bancile vor face rost de bani la acelasi pret, chiar daca garanteaza statul. Faptul ca acest credit este garantat de stat, insa, inseamna ca bancile vor umbla la marjele de risc si vor scadea astfel dobanzile", a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat, de altfel, ca bancile care vor participa la program vor fi selectate in functie atat de dobanzile oferite, cat si de acoperirea sucursalelor pe care le au.

In caz de neplata, banca ia garantia de la stat si statul recupereaza debitul

Dupa cum spune el, in mod normal, traseul pentru a obtine creditul ar trebui sa fie urmatorul: solicitantul se duce la o banca inclusa in program si depune dosarul; banca verifica dosarul si il trimite la fondul de garantare al statului; daca fondul isi da acceptul, banca da creditul. Daca cel care a luat creditul devine restantier si trebuie executat, banca va lua garantia de la stat, urmand ca statul roman sa isi recupereze datoria de la respectiva persoana.

Integral in Gandul