Camatarie institutionalizata. Comisioanele bancare pentru transferurile de bani in strainatate ajung la 10%

Data publicarii: 25-05-2009 | Finante-Banci

Bancile romanesti practica comisioane uriase pentru transferurile de bani efectuate de persoanele fizice catre destinatari din strainatate. Astfel, pentru o plata din cont in cont, bancile cer comisioane care depasesc de multe ori 10% din valoarea sumei trimise. De pilda, un client al BCR care vrea sa trimita 640 de euro unei persoane din Spania va plati un comision de circa 70 de euro. La RBS, pentru depunerea unei sume in valuta intr-un cont din strainatate se percepe un comision de 0,20% din suma depusa, o taxa de 12,5 euro, plus comisioanele bancii de unde vor fi ridicati banii.

Operatorii de la ghisee spun ca transferurile de bani sunt printre cele mai sumpe servicii, intrucat "banii mai trec prin alte banci, care percep, de asemenea, comision". Aceiasi operatori sfatuiesc clientii sa apeleze la servicii precum Western sau Money Gram ca sa iasa mai ieftin. Spre comparatie, principalele banci din Spania - Caja Madrid, Ibercaja si Santander - taxeaza persoanele fizice pentru transferul a pana la 3.000 de euro pe zi cu sume intre 1,75 si 14 euro. Clientii pot reveni a doua zi pentru a transfera alti bani in acelasi plafon.

In schimb, analistii economici considera comportamentul bancilor din Romania drept unul camataresc. "Bancile straine prezente pe piata romaneasca nu practica activitati bancare, ci camatareala. Singura solutie este ca oamenii sa nu mai apeleze la ele. Ne meritam soarta pentru ca nu am pastrat banci romanesti in sistem", ne-a declarat analistul Ilie Serbanescu. Totodata, analistul financiar si fostul presedinte al BRD Bogdan Baltazar ne-a explicat ca "transferul extern la sumele mici nu este prea rentabil pentru banci; de aceea practica un comision asa mare".

Pentru un transfer de bani care nu depaseste 650 euro, dintr-un cont in valuta deschis la o banca din Romania intr-un cont la o banca din Spania, comisioanele percepute sunt cuprinse intre 50 si 70 euro. In schimb, daca aceasi bani sunt trimisi prin Western sau Money Gram, comisioanele sunt de 37, respectiv 35 euro.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: