De ce nu s-au inghesuit bancherii sa ia miliardul de euro dat gratis de BNR

Data publicarii: 26-05-2009 | Finante-Banci

Sutele de milioane de euro eliberate de BNR pentru ca bancile sa reia creditarea sunt, in cea mai mare parte, tot in vistieria Bancii Nationale, pentru ca bancherii nu s-au inghesuit sa ia banii gratis dati de banca centrala. Anuntata de acum mai mult de o luna, masura BNR prin care bancile au la dispozitie circa 800 de milioane de euro, conform estimarilor din piata, nu a dus la asaltarea BNR de bancheri dornici sa puna mana pe bani, fie pentru a-i folosi la reluarea creditarii, fie pentru a-i scoate din tara.

"Dupa cum scrie in toata presa, bancile ar fi trebuit sa vina sa ia de la BNR miliardul de euro, suma vehiculata in presa, dar nu a fost asa. N-au dat navala sa ia banii. S-a dat ceva, e adevarat, dar nu prea mult. Asta inseamna ca bancile nu sunt disperate sa ia banii de la BNR ca sa ii trimita in strainatate", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in cadrul unei emisiuni televizate.

Acum aproape doua luni, BNR a decis sa reduca de la 40% la 0% rezervele minime obligatorii (rmo) la finantarile atrase in valuta cu o scadenta mai mare de doi ani. Masura, care a intrat in vigoare luni, a fost luata pentru a asigura pietei bancare lichiditatea necesara procesului de reluare a creditarii. La un nivel al rmo de 40% la valuta, bancile sunt obligate sa puna in vistieria BNR cate 40 de eurocenti pentru fiecare euro atras, fie de la populatie, fie din alte surse. Reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii in acest caz inseamna ca bancile pot lua de la BNR sumele pe care ele le au depuse pentru finantarile atrase pe o perioada mai mare de doi ani.

BNR, obligata de acordul cu FMI sa dea mai multi bani bancherilor

Banca centrala a Romaniei s-a angajat, ca o conditie la semnarea acordului cu FMI, sa reduca, treptat, nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta, pentru a lasa mai multi bani pe piata si a stimula astfel reluarea creditarii.

In timp ce BNR s-a angajat sa dea bancherilor mai multi bani, cele mai mari noua banci straine care detin sucursale in Romania au semnat la sfarsitul lunii martie un acord prin care se angajeaza sa nu scoata din tara banii suplimentari dati de BNR dupa ce Romania s-a imprumutat cu 12,95 de miliarde de euro de la FMI. In perioada septembrie 2008 - martie 2009, bancile locale cu actionariat elen si austriac au scos din tara peste 2,2 miliarde de euro.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: