Popa (BNR): Deficitul de cont curent s-ar putea ajusta catre 6% din PIB in 2009

Data publicarii: 26-05-2009 | Finante-Banci

Deficitul de cont curent s-ar putea ajusta "mai degraba catre 6% din PIB in acest an", de la aproximativ 12% din PIB in 2008, insa corectia este in continuare ordonata si sustenabila, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Ultima data spuneam ca vad deficitul de cont curent corectandu-se la 7,5% din PIB in 2009, poate chiar 7% din PIB sau sub acest nivel, intr-o estimare mai ambitioasa. Acum cred ca este mai degraba catre 6% din PIB, daca luam in calcul o corectie mai abrupta in prima parte din an, pentru ca apoi ajustarea sa se faca pe un teritoriu mai putin dinamic", a spus Popa.

Viceguvernatorul BNR a precizat insa ca aceasta restrangere a deficitului de cont curent, desi mai ampla, este in continuare "ordonata si sustenabila", fara a fi vorba despre "o aterizare fortata a economiei".

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru din 2009, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si nivelului ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.

Pentru acest an, prognoza FMI, dar si a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) ia in calcul diminuarea deficitului extern pana la 7,5% din PIB.

Potrivit CNP, deficitul de cont curent s-a ajustat anul trecut pana la 12,3% din PIB, de la 13,5% din PIB in 2007.
 
Expunerea bancilor straine la subsidiarele din Romania a scazut cu 1,4 mld. euro in T1
 
Expunerea bancilor straine la subsidiarele din Romania a scazut cu 1,4 miliarde euro in intervalul decembrie 2008-martie 2009, a declarat Cristian Popa, la The Money Channel.

"Expunerea bancilor straine la subsidiarele din Romania a scazut cu 1,4 miliarde euro de la sfarsitul lui decembrie 2008 pana la 31 martie 2009. In conditiile in care este vorba despre datorii pe termen scurt, nu este o evolutie negativa", a afirmat Popa.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero nivelul rezervelor minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani, incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie, masura de natura sa incurajeze bancile din Romania sa se orienteze catre finantarile pe termen lung.

In urma intalnirii de la Bruxelles, de saptamana trecuta, cu oficiali ai BNR si FMI, principalele noua grupuri bancare straine prezente pe piata romaneasca s-au angajat sa isi mentina expunerea totala pe Romania incepand cu 31 martie 2009.

La finalul anului trecut, soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania se plasa la aproximativ 24,3 miliarde euro, in crestere cu 1,25 miliarde euro comparativ cu sfarsitul lunii septembrie 2008, potrivit directorului Directiei de Supraveghere de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: