OTP Bank Romania estimeaza un profit intre 10 si 20 milioane lei in 2009

Data publicarii: 28-05-2009 | Finante-Banci

OTP Bank Romania estimeaza ca va inregistra un profit intre 10 si 20 milioane lei in 2009, desi in primul trimestru banca a inregistrat pierderi, provocate mai ales de diferenta mare intre provizionarea in standarde de contabilitate romanesti si internationale, a spus presedintele OTP Bank.

"Aproximativ 70% din pierderile pe care le-am inregistrat provin din diferenta intre standardele de raportare romanesti (RAS) si cele internationale (IFRS). Vedem deja ca in mai avem rezultate bune si ne asteptam sa redevenim profitabili pana la sfarsitul lui iunie. Pe tot anul 2009 putem avea un profit intre 10 si 20 milioane lei, mai mare decat cel inregistra anul trecut", a declarat presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi.

Subsidiara romaneasca a grupului bancar ungar OTP a inregistrat in primul trimestru al acestui an pierderi de 725 milioane forinti (circa 2,5 milioane euro), dupa ce reusise sa treaca pe profit in ultima parte a lui 2008.

Pentru primul trimestru al anului trecut, OTP Bank Romania raportase o pierdere de 109 milioane forinti, insa in intregul an 2008 banca obtinuse un profit net de 133 milioane forinti (529.000 euro). De altfel, 2008 a fost primul an profitabil pentru OTP Bank, de la intrarea pe piata din Romania.

Creditele acordate clientilor au crescut cu 12% in primele trei luni ale acestui an, tot la valoarea in forinti, pana la 356,3 miliarde forinti (1,15 miliarde euro), de la 316,8 miliarde forinti (1,2 miliarde euro) in decembrie 2008.

Provizioanele pentru pierderi din credite au crescut de trei ori si jumatate (cu 246%) in intervalul martie 2008-martie 2009, pana la 7,7 miliarde forinti (24,25 milioane euro). Ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri la plata peste 90 de zile) a ajuns la 2,3% din totalul creditelor acordate in primul trimestru, de la 1,3% in ultimul trimestru din 2008.
 
OTP Bank Romania a primit o noua linie de finantare de 40 milioane euro de la banca-mama
 
OTP Bank Romania va primi o noua linie de finantare pe termen lung de la banca-mama, in valoare totala de 40 milioane euro, suma pe care o va trage pe parcursul lui 2009, pentru a-si putea sustine activitatea de creditare ipotecara si pentru IMM-uri, a declarat presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi.

In primul trimestru al acestui an, OTP Bank Romania a mai primit finantari in valoare de 40 milioane franci elvetieni (circa 26,4 milioane euro, cu scadenta la 5 ani.

"Aditional, vom primi 40 milioane euro, cu scadenta peste doi ani, pe care ii vom trage pe parcursul acestui an, pentru a da credite, in special ipotecare si pentru IMM-uri. In general, finantarile pe care le primim de la grup sunt cu maturitate de 5 ani", a precizat Diosi.

Directorul de vanzari de la OTP Bank, Gabriel Cretu, a precizat ca banca a restabilit la 65% gradul maxim de finantare pe segmentul imprumuturilor ipotecare, de la 50%.

"Am restabilit la 65% gradul maxim de finantare, si pentru ca nu gaseam foarte multi clienti care sa aduca un avans de 50%. Gradul maxim de indatorare la OTP Bank merge pana la 65%, insa cel mediu pe segmentul ipotecar este la aproximativ 40-50%. Noi nu am incetat niciun moment sa acordam credite, insa in prezent este mult mai greu sa gasesti clienti care sa se incadreze pentru un imprumut", a spus Cretu.

OTP Bank Romania a restructurat aproximativ 200 de credite din portofoliu de la inceputul anului si intentioneaza sa restructureze inca 1.000 de imprumuturi "cel putin" pana la finalul anului, majoritatea ipotecare, a declarat recent presedintele bancii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: