Grupul CEZ va inaugura in iulie prima turbina a parcului eolian de 600 MW, din Constanta

Data publicarii: 28-05-2009 | Mediu

Grupul CEZ din Cehia, care construieste in Constanta cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalata de 600 MW, va inaugura in luna iulie prima turbina, a declarat joi managerul de proiect al parcului din Fantanele al CEZ Romania, Ondrej Safar.

"Cand acest proiect va fi finalizat, CEZ va avea in Romania o cota de 10% in energia regenerabila. In iulie, vom avea deja prima turbina instalata din acest proiect. De asemenea, la inceputul anului viitor, cand prima etapa va fi gata, vom avea primul MWh livrat in sistem", a precizat Ondrej Safar.

Potrivit acestuia, suprafata pe care se intinde proiectul este de 600 de hectare. "Terenul este inchiriat de la localnici pe o perioada de 20-25 de ani, carora le platim anual o suma pe care nu o putem face publica. Avem peste 1.000 de contracte de inchiriere a terenului", a mai spus Safar.

Reprezentantii CEZ Romania au adaugat ca intr-o luna va fi desemnat castigatorul pentru furnizarea celor 101 turbine, ce vor fi montate in a doua etapa.

Pentru acest proiect, evaluat la circa 1,1 miliarde euro, CEZ negociaza in prezent cu Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru un imprumut de 200 milioane euro.

Pana in acest moment, in Romania sunt instalate unitati cu o putere de numai 8 MW, in ceea ce priveste productia de energie electrica din surse eoliene.

Grupul CEZ construieste in Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de 600MW, in localitatile Fantanele si Cogealac situate la nord de Constanta si la aproape 17 km de tarmul Marii Negre. Proiectul va deveni operational in mai multe etape. Prima etapa a constructiei va genera 347,5 MW si va cuprinde 139 de turbine General Electric cu o inaltime de 100 metri, un diametru al rotorului de 99 metri si cu o capacitate de 2,5 MW. A doua etapa a constructiei va genera 252,5 MW si va cuprinde 101 turbine, fiind operationala pana la sfarsitul lui 2010.

Grupul CEZ din Cehia este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. In Romania, grupul este prezent din 2005, prin compania CEZ Romania, care include CEZ Distributie (distribuitor de energie electrica in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman), CEZ Trade (care se ocupa cu vanzarea si cumpararea de energie electrica pe piata en gros), CEZ Vanzare si CEZ Servicii. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.

In Europa, CEZ are aproape sapte milioane de clienti si un portofoliu al capacitatii instalate de peste 14.300 MW. Capitalizarea sa pe piata este de peste 30 miliarde euro. Actiunile sale sunt tranzactionate la bursele din Praga si Varsovia. Grupul CEZ activeaza in 11 tari din Europa Centrala si de Sud Est.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: