Consultanta juridica pentru tranzactiile curente a scazut cu pana la 35%, in primele patru luni

Data publicarii: 02-06-2009 | Afaceri

Consultanta juridica pentru tranzactiile curente a scazut cu circa 25-35%, in primele patru luni, in timp ce reprezentarea juridica pe segmentul de conciliere si litigii a crescut cu circa 35-40%, a declarat, marti, avocat partener Cozmaciuc Puiu & Oprea, Etienne Oprea.

"Volumul serviciilor de consultanta juridica de afaceri pentru tranzactiile curente (operatiuni comerciale de zi cu zi - n.r.), de dezvoltare si pentru investitii (fuziuni, achizitii etc - n.r.) a inregistrat, in primele patru luni ale acestui an, o scadere de aproximativ 25-35%, in timp ce, in aceeasi perioada, asistenta si reprezentarea juridica pe segmentul de conciliere si litigii a crescut cu cca 35-40%", a spus Etienne Oprea.

Acesta a punctat ca toate ariile care au nevoie de experienta avocatilor in managementul crizei au marcat cresteri importante in ultima perioada ca de exemplu negocierile contractuale, procedura concilierii, litigiile comerciale, reorganizarea, procedura insolventei, litigiile de munca etc.

Etienne Oprea a subliniat ca anul 2009 va fi  un an de cotitura pentru avocatura de business deoarece, in aceasta noua etapa a pietei, clientii sunt cu mult mai atenti la pretul platit pentru serviciile juridice si cu mult mai exigenti in ceea ce priveste rezultatele obtinute si, in consecinta, apar forme de contractare a serviciilor juridice pe baza unor derivate ale parteneriatelor, in sensul unor asocieri intre clienti si casele de avocatura.

"In aceasta forma, clientii aloca costuri mult mai reduse pentru serviciile juridice curente, lasand ca rezultatele obtinute sa determine in mai mare masura remunerarea finala a serviciilor avocatului", a precizat Oprea.

In ceea ce priveste domeniile de activitate care necesita un volum mai mare de servicii de asistenta si reprezentare juridica in aceasta perioada, avocatul de la Cozmaciuc Puiu & Oprea considera ca nu se poate vorbi de cresteri datorate exclusiv crizei economice.

"Desigur, anumite domenii par sa aiba momentan mai multa nevoie de avocati decat altele, insa acest fapt l-as pune mai degraba pe seama complexitatii naturii relatiilor, existentei unor domenii cu un grad de reglementare legislativa mult mai ridicat comparativ cu altele si care, in consecinta, necesita specializare si experienta din partea avocatilor", a spus Etienne Oprea.

In ceea ce priveste evolutiile viitoare ale pietei avocaturii de business, multe firme au efectuat deja restructurari interne, pentru a calibra resursele la un nivel pe masura cererii existente in piata, proces care, conform estimarilor avocatilor de la Cozmaciuc Puiu & Oprea, va continua, fiind posibila inclusiv dezmembrarea unora dintre companiile de profil de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt de asteptat reducerile sau chiar rezilierile unor contracte de consultanta juridica de afaceri, ca urmare a eforturilor companiilor de a reduce costurile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: