Altex, la un pas de a fi declarata in stare de insolventa

Data publicarii: Astazi, 04-06-2009 | Afaceri

Altex Romania, cea mai mare companie specializata in comertul cu electronice, electrocasnice si IT&C, a fost la un pas de a fi declarata in stare de insolventa. Aceasta dupa ce distribuitorul de produse IT Tornado Sistems a cerut in instanta insolventa Altex, din cauza unei datorii de 100.000 de lei pentru un stoc de marfa nevanduta. Dupa ce scandalul a izbucnit in presa, se pare ca cele doua parti isi vor rezolva problemele pe cale amiabila. Altex mai are insa datorii restante la bugetul de stat in valoare de peste 5,65 milioane de lei.

Compania Tornado Sistems, in calitate de creditor, a introdus, la 14 mai, la sectia comerciala si de contencios administrativ a Tribunalului Neamt, doua actiuni, avand ca obiect o ordonanta de plata, respectiv procedura de insolventa impotriva Altex. Termenul de judecare a procedurii de insolventa este 9 iunie. Numai ca, dupa ce scandalul a izbucnit ieri in presa, compania de electronice si electrocasnice a si anuntat ca "Altex Romania si Tornado Systems au solutionat deja problema generata de diferendul comercial aparut".

Pe de alta parte, avocatul Cosmin Balanean, care reprezinta Tornado, a declarat agentiei Mediafax ca, in prezent, cele doua parti se afla inca in discutii si ca, intr-adevar, este foarte posibil ca diferendul sa fie stins. Problema este ca Altex mai are si alte datorii, mult mai mari decat cele catre compania citata. Astfel, la 31 martie 2009, Altex Romania avea datorii restante la bugetul de stat in valoare de 5,65 milioane de lei, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Din aceasta suma, 5,35 milioane de lei vin din neplata TVA, iar 298.146 lei din dobanzi si penalitati, se arata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Datoriile, cauzate de dificultatile de finantare a afacerilor

"Activitatea comerciala din Romania traverseaza o perioada mai dificila. Comertul cu bunuri de consum electronice, electrocasnice, IT si comunicatii este afectat in proportie de 40% dupa estimarile noastre si chiar dupa alte studii de piata", a declarat, pentru "Gardianul", Cristian Moanta, director de marketing si achizitii Altex Romania. "Desi nivelul vanzarilor in retele Altex si Media Galaxy a fost unul bun chiar si in aceasta perioada, dificultatile generate in mediul economic si in cel financiar-bancar, in special in ceea ce priveste solutiile de finantare a afacerilor, au generat datoria inscrisa pe site-ul MFP. Cu siguranta, Altex Romania va efectua aceste plati in termene rezonabile si va stinge datoria la bugetul de stat", a mai spus Moanta.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: