Intarziatii Fiscului, amendati si fara drept de a directiona 2% din impozit

Data publicarii: 08-06-2009 | Finante-Banci

Contribuabilii care nu si-au depus declaratia de venit pana la termenul-limita - 15 mai - sunt dublu sanctionati de catre stat. Pe langa faptul ca sunt penalizati consistent pentru intarziere, acestia nu mai au dreptul sa aleaga carui organism neguvernamental vor dona 2% din impozitul pe venit. Astfel, intarzierea depunerii declaratiei reprezinta pentru stat un bun motiv de a-si pastra sumele aferente de 2% in vistieria proprie. In plus, amenda perceputa pentru intarzierea trimiterii declaratiilor este cuprinsa intre 10 si 100 de lei.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si-a informat contribuabilii ca in cazul in care nu isi depun declaratiile de venit pana la 15 mai vor plati penalitati de intarziere cuprinse intre 10 si 100 de lei. Insa ANAF nu a spus si ca cei care depun declaratiile de venit dupa termenul-limita nu mai au dreptul sa aleaga beneficiarul celor 2%. "Termenul legal pentru depunerea declaratiilor de venit este 15 mai 2009, dupa expirarea acestuia, contribuabilii fiind decazuti din dreptul de exercitare a acestei optiuni. Aceasta este procedura", au declarat reprezentantii ANAF.

Prin redirectionarea celor 2%, cetatenii pot alege cum sa fie cheltuita o cota-parte din impozitul pe care-l datoreaza statului, de catre o alta entitate neguvernamentala care deruleaza diverse activitati. Organizatiile neguvernamentale beneficiare au obligatia sa aduca la cunostinta publicului cum au fost cheltuiti banii directionati.

Potrivit art. 57, alin. 4 din Codul Fiscal, "contribuabilii (persoane fizice) pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii". 

Amenzi de la 10 la 100 de lei pentru intarziere

Nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, in cazul persoanelor fizice, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 lei la 100 de lei, conform art. 219 alin.(3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Contribuabilul are posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala", potrivit explicatiei date de Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media, a ANAF, la solicitarea "Gardianul".

Cei care au intarziat depunerea declaratiilor nu isi pot plati penalitatile la ghiseu, atunci cand merg sa le depuna, ci primesc ulterior o instiintare prin posta, abia apoi putand sa mearga din nou la administratiile financiare pentru a plati. Referitor la toata aceasta birocratie, reprezentantii ANAF ne-au explicat urmatoarele: 

"Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele fiscale prin procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala, care se comunica contribuabilului potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru obtinerea unor informatii privind aplicarea legislatiei fiscale, contribuabilii se pot adresa Biroului de indrumare si asistenta contribuabili din cadrul unitatilor fiscale in a caror raza teritoriala acestia isi au domiciliul fiscal", se mai arata in comunicatul ANAF.
Peste 775.000 de romani si-au depus, pana la termenul de 15 mai, declaratiile de venit pentru anul fiscal 2008, potrivit datelor Fiscului.

Gardianul