Consilier SEC: Conturile globale nu maresc riscul de frauda, autoritatile au mecanisme de protectie

Data publicarii: 09-06-2009 | International

Utilizarea conturilor globale nu implica neaparat riscuri mai mari decat cele individuale, deoarece autoritatile de reglementare ale pietelor de capital dispun de mecanisme prin care sa previna fraudele, a spus, pentru NewsIn, J. Troy Beatty, consilier in cadrul Securities and Exchange Commission.

"Nu cred ca acest tip de conturi sunt neaparat mai riscante in sine, cu conditia sa fie in totalitate transparente pentru clienti, mai ales ca autoritatile de reglementare din intreaga lume au mecanisme pe care sa le implementeze pentru a se proteja de riscurile remarcate", a declarat, in cadrul unui interviu acordat NewsIn, J. Troy Beatty, consilier senior in cadrul biroului de afaceri internationale al US Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite.

Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale. Conturile globale sunt utilizate si pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pentru tranzactiile cu actiuni Erste Bank, BVB dorind extinderea acestora pentru toti emitentii.

Oficialul SEC considera ca utilizarea conturilor globale nu implica riscuri mai mari, deoarece persoanele care vor sa fraudeze vor profita de orice oportunitate, fara sa tina cont ca fura din conturi individuale sau din conturi globale.

In opinia lui J. Troy Beatty, intrebarea pe care si-o pun reglementatorii pietelor de capital este cum sa limiteze riscul ca anumiti indivizi sa fure banii investitorilor, indiferent daca acesti sarlatani opereaza in cadrul unor intermediari sau din afara pietei.

"Ca autoritate de supraveghere a pietei, insa, ar putea fi nevoie sa cerem obligatii suplimentare din partea intermediarilor de pe piata, care ne-ar permite sa intreprindem o verificare mai buna si sa ne asiguram ca nu va aparea un comportament neadecvat in legatura cu aceste conturi de tip omnibus", explica Beatty.

Oficialul SEC a mentionat ca, in trecut, au fost utilizate conturi individuale si in Statele Unite, dar de multi ani s-a trecut la un sistem bazat pe un tip de conturi numite "omnibus", echivalentul conturilor globale din Europa.

Astfel, firmele de brokeraj au responsabilitati suplimentare, controale in plus pe care trebuie sa le faca pentru a se asigura ca administrarea defectuoasa nu poate aparea in privinta acestor conturi.

"Daca va uitati in Statele Unite, la regulile noastre pentru casele de brokeraj in legatura cu aceste conturi, veti vedea ca avem o multime de reguli care sa reglementeze acest tip de comportament", a adaugat J. Troy Beatty.

"Ideea mea in privinta conturilor globale este ca, daca cineva ajunge la concluzia ca aceste conturi sunt mult mai riscante, probabil din cauza unui mod specific prin care se verifica tranzactiile intr-o anumita piata, de exemplu, atunci sunt controale si ajustari care pot fi implementate impotriva oricarui risc care ar putea afecta aceste tipuri de conturi", concluzioneaza consilierul SEC.

Opiniile exprimate de J. Troy Beatty sunt personale si nu reprezinta o pozitie oficiala a Securities and Exchange Commission, institutia omoloaga a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: