Criza economica creeaza anomalii pe piata auto. Masinile noi, mai ieftine ca cele second hand

Data publicarii: 10-06-2009 | Auto

Pe timp de criza, piata auto naste paradoxuri. Mai exact masinile second hand au devenit mai scumpe decat cele noi. Despre ce este vorba. Firmele de leasing scot la vanzare masinile recuperate de la clienti la preturi considerabil mai mari decat masinile nou-noute din showroomuri.

Astfel, un Cadillac cu 150 de cai putere si motor diesel costa in show-room 20.000 de euro cu tot cu TVA. Aceeasi masina, dar la mana a doua costa 24.000 de euro.

Si exemplele pot continua. "50% din masinile pe care le avem sunt de clasa medie si 10-20% din ele mai scumpe decat in showroomuri pentru ca au reduceri", a declarat reprezentantul unei firme de leasing.

Cele mai multe masini second hand sunt din clasa medie si costa cel mult 25.000 de euro. Autoturismele, recuperate de firmele de leasing de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele, sunt scoase la vanzare la pretul pe care companiile trebuiau sa il recupereze de la client.

"Pe noi ne intereseaza sa recuperam tot soldul clientului. Adica toate costurile, si dobanda, si taxele, si impozitele si amenzi tot", a precizat reprezentantul firmei de leasing.

De cele mai multe ori astfel de preturi se dovedesc nerealiste. Fiind chiar mai scumpe decat masinile noi, n-au nici o sansa.

"E un fenomen normal pentru ca promotiile de acum nu erau acum un an. Si anul trecut masinile erau mult mai scumpe decat sunt acum. Va dau un exemplu: Astra Classic costa 10.500 de euro si sunt compaii care vand la mana a doua cu 11.000.", a precizat un dealer auto.

Si asta nu este singura anomalie de pe piata auto. Cum ar fi sa dai 50 mii de euro pe o limuzina veche de doar un an al carui pret de catalog sare bine 100.000 de euro?

"Asta se intampla pentru ca romanii care au cumparat initial masina au platit avans mai mare, au achitat mai multe rate, si automat si firma de leasing cere mai putini bani. Masinile care au discount de 50% se vand cel mai bine", a explicat reprezentantul unei firme de leasing.

De la inceputul anului, firmele de leasing au recuperat aproximativ 5.000 de masini.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: