200 miliarde de euro si 100 de ani ne despart de media UE de drumuri

Data publicarii: 10-06-2009 | Economie

Pentru a ajunge din urma tarile vest-europene din punctul de vedere al dezvoltarii infrastructurii rutiere, Romania ar avea nevoie de investitii de 180-210 miliarde de euro esalonate pe urmatorii 100 de ani, considera specialistii companiei de consultanta AT Kearney, care au realizat un studiu pe aceasta tema.

"Din aceasta suma totala, calculata la preturile actuale ale materialelor de constructii si care include si drumurile nationale, si cele judetene si comunale, 30-40% ar fi necesar pentru constructia de autostrazi", a declarat pentru Gandul consultantul Ion Carciumaru, autorul studiului. Facand o medie, rezulta ca Romania ar trebui sa aloce in fiecare an, din resurse proprii, din finantari europene sau din credite externe aproximativ 600 milioane de euro pentru a construi autostrazi.

Oficialii Ministerului Transporturilor sunt insa mai ambitiosi si sustin ca suma este prea mica in comparatie cu planurile institutiei. "Este prea putin in comparatie cu ce avem nevoie. Conform calculelor noastre, pentru urmatorii patru ani ar fi necesara o suma de opt miliarde de euro numai pentru autostrazi, dintre care in primul an 1,5 miliarde", a declarat pentru Gandul directorul Directiei infrastructura rutiera si concesiuni din minister, Adrian Ionescu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: