Record istoric al datoriei publice in primele 10 mari economii

Data publicarii: 12-06-2009 | International

Furtuna financiara declansata in urma cu un an si jumatate s-ar putea linisti in curand, dar alti nori deja incep sa apara la orizont: masiva datorie publica a majoritatii statelor si in special a celor puternic industrializate, scrie The Economist.

In randul tarilor bogate, guvernele au imprumutat sume colosale de bani pentru sprijinirea sectoarelor economice si a populatiei aflate in dificultate, in timp ce recesiunea a redus substantial veniturile obtinute din taxe.

Ultimele statistici ale Fondului Monetar International arata ca datoria publica a celor mai puternice zece tari va creste de la 78% din Produsul Intern Brut, cat era in 2007, la 114%, pana in 2014, echivalentul unei datorii de 50.000 de dolari pe cap de locuitor.

Nici pe term lung statele bogate ale lumii nu au motive de optimism. Odata rezolvate neplacerile generate de recesiune vor trebui sa gaseasca solutii pentru o problema mult mai serioasa: imbatranirea populatiei.

Statisticienii spun ca pana in 2050 o treime din populatia din zonele dezvoltate va fi de peste 60 de ani, fapt ce va face cheltuielile guvernamentale de 10 ori mai mari decat costul fiscal al crizei.

George Trifu