G8: Geithner crede ca este prea devreme pentru a se renunta la stimularea economiilor

Data publicarii: 15-06-2009 | International

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, prezent la reuniunea ministrilor de finante ai grupului informal G8, a declarat ca este prea devreme pentru a stopa stimularea principalelor economii mondiale, insa guvernele trebuie sa sustina politici fiscale sustenabile, scrie Reuters.

"Principala grija a economiilor statelor ce apartin grupurilor G8 si G20 trebuie sa fie cresterea economica", a declarat Geithner cu ocazia unei conferinte de presa sustinuta dupa finalizarea intalnirii de doua zile a ministrilor de finante ai grupului informal G8.

Oficialul american a precizat ca nu putem vorbi inca de revenirea economica, iar guvernele trebuie sa sustina in continuare imbunatatirea recenta a cererii pe plan mondial.

"Este prea devreme pentru o temperare a efortului politic in acest sens", a declarat Geithner. "Recuperarea economica si financiara va fi insa mai puternica si mai sustenabila daca clarificam de astazi cum vom reveni la o politica fiscala sustenabila atunci cand perioada dificila a trecut", a adaugat acesta.

Din acest motiv, Geithner a precizat ca Statele Unite s-a dedicat unei politici de reducere rapida a deficitului fiscal, pana la un nivel "sustenabil", incepand cu anul 2011, avand drept scop si reducerea cheltuielilor sectorului de sanatate, care accentueaza constant deficitele.

Statele Unite au subliniat succesul testelor de stres administrate principalelor banci americane, care au restaurat increderea in sector si au permis institutiilor sa vanda active noi in valoare de 65 miliarde dolari.

In ciuda faptului ca ingrijorarile legate de datoria SUA au dus la deprecierea dolarului si la cresterea randamentelor titlurilor de stat, Geithner a declarat ca ministrii G8 "nu au discutat pe larg subiectul".

Administratia Obama va publica saptamana viitoare propunerile de reforma a sectorului financiar, iar Geithner a declarat ca este important ca aceasta initiativa sa se coordoneze cu eforturile similare din alte state pentru a reduce potentialul "arbirtajelor" legislative - prin care speculantii cauta tarile cu cele mai slabe sisteme de supraveghere.

Geither a precizat insa ca SUA nu intentioneaza sa faca o propunere comuna in acest sens, cu alte state.

Ministrii de finante ai tarilor membre grupului informal G8, al celor mai industrializate state, au salutat "stabilizarea" economiei mondiale, cerand insa "prudenta" in fata riscurilor inca prezente, conform comunicatului final.

"Exista semne de stabilizare a economiilor noastre, printre care se numara evolutia buna a pietelor bursiere, o reducere a diferentelor intre ratele dobanzii, ameliorarea increderii companiilor si gospodariilor, insa situatia este in continuare incerta si afectata de riscuri considerabile privind stabilitatea financiara si economica", reiese din declaratia comuna a ministrilor de finante din statele membre G8 (Germania, SUA, Canada, Franta, Marea Britanie, Italia, Rusia si Japonia).

Ministrii au ales sa incheie intrunirea din Lecce, in Italia, intr-o nota prudenta, in ciuda inmultirii semnalelor legate de imbunatatirea starii economiei mondiale.

NewsIn