Traian Basescu le-a vorbit ministrilor despre recesiune si masurile de combatere a ei

Data publicarii: 15-06-2009 | Politica

Seful statului a avertizat, duminica, Guvernul ca Romania va intra in recesiune si a sugerat ministrilor o serie de masuri pentru redresarea economica, cerand Executivului sa se incadreze in fondul de salarii si sa restructureze datoria publica pe termen scurt.

Seful statului a sugerat Guvernului sa stabileasca o dobanda in jur de 5% pentru creditele in euro din cadrul programului "Prima Casa",  si Ministerului de Finante sa restructureze datoria, aratand si ca trebuie redusi, din rezerva BNR, banii bancilor comerciale pentru a se putea adopta euro in 2014.

In privinta stabilirii unei dobanzi in jur de 5% pentru programul "Prima Casa", Basescu a argumentat ca sistemul bancar are un excedent foarte mare de resurse, si totusi percepe dobanzi foarte mari."Dincolo de programul Prima Casa, pentru care va felicit daca astazi adoptati normele metodologice, cred ca mai trebuie facute cateva lucruri, plecand de la premisa ca sistemul bancar romanesc are un excedent foarte mare de resurse financiare in momentul de fata si in acelasi timp are dobanzi foarte mari. Sugestia mea este ca astazi sa stabiliti o dobana la euro in jur de 5 procente, daca nu chiar 5, si bancile care doresc sa isi plaseze banii in acest program cu 5% dobanda sau in jur de 5% sunt binevenite, pentru ca este un plasament suta la suta garantat de stat", a declarat seful statului.

Traian Basescu a mai declarat ca este necesara restructurarea datoriei Ministerului de Finante, avand in vedere excedentul de lichiditati din bancile comerciale. "In momentul de fata, datoriile sunt pe termen scurt. Sugerez sa se treaca la o datorie pe termen mediu si lung, si asta inseamna sa se absoarba excedentul de euro care exista in banci, au circa un miliard disponibil. Si de asemenea, intr- o relatie cu Ministerul de Finante, dobanzile ar trebui sa fie foarte mici, tot in jurul a 5% pe termen mediu si lung", a spus seful statului. Acesta a adaugat ca restructurarea imprumutului ar permite si relansarea investitiilor, in mod deosebit cele in infrastructura, "prin  angajarea a 600 sau 700 sau 800 milioane euro, chiar un miliard, ceea ce ar permite lansarea tuturor contractelor semnate inca din vremea Guvernului trecut la Ministerul lTransporturilor, dar nu sunt finantate". "Si asta ar compensa oarecum nevoia de creare de locuri de munca, pe de o parte, si deficitul pe care ni-l va genera productia agricola mai slaba de anul acesta" a apreciat Basescu.

Seful statului a precizat ca solutiile pe care le prezinta s-au desprins in urma unei intalniri avute, saptamana trecuta, cu reprezentanti ai BNR si ai Ministerului de Finante

In acest context, le-a spus ministrilor sa transmita partidelor ca un obiectiv il reprezinta reducerea rezervei de 12 miliarde de euro, plus inca o suma ce reprezinta echivalentul a 6 miliarde de euro, din rezerva BNR, bani care sunt ai bancilor comerciale. Basescu a subiliniat ca acesti bani trebuie eliberati in circuitul bancar, daca Romania doreste sa intre in zona euro pana in 2014. Basescu a mai spus ca acordul cu FMI, criticat de "diversi demagogi de la televizor", s-a facut pentru a se crea conditia eliberarii acestor bani care nu sunt ai BNR.

"Una din concluzii a fost ca BNR trebuie sa fie predictibila. Va trebui sa angajeze cu bancile comerciale discutii cu privire la reducerea rezervei BNR, la reducerea banilor bancilor comerciale care se afla in rezerva BNR. Este bine ca toti membrii Guvernului sa stie, daca ati vazut diversi demagogi la televizor, care tipa ca statul roman a imprumutat de la FMI si de la UE aproape 20 miliarde euro: In momentul de fata, in rezerva BNR se afla aproape 12 miliarde de euro si echivalentul a 6 miliarde de euro care nu sunt banii BNR, sunt banii bancilor coemricale. Daca vrem sa intram in zona euro pana in 2014, BNR trebuie sa ramana cu o rezerva de numai 2%.  Tara s-a imprumutat ca sa-si creeze conditii, pritnre altele, sa elibereze banii care nu sunt ai ei. BNR trebuie sa elibereze treptat acesti bani. Si este o intreaga  filosofie de eliberare a sumelor din rezerva BNR pentru ca, o eroare in eliberarea unor sume prea mari sau prea mici va afecta rata de schimb. Poate genera inflatie" a comentat Basescu .

Basescu a facut o serie de recomandari unor ministri, a avertizat ca programul de investitii pentru anul 2009 este in pericol si a atentionat Guvernul sa se incadreze in fondul de salarii.

Presedintele i-a spus ministrului Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga, ca imprumutul de la FMI ar putea fi dirijat catre programul de izolare termica pe care il deruleaza, in conditiile in care primariile dau semnale ca exista dificultati in cofinantare. In plus, Basescu a subliniat ca investitiile publice din primul trimestru al acestui an sunt ma slabe decat cele din anul trecut. "Cred ca acest imprumut poate fi dirijat si catre acest program (n.r. de izolare termica), avand in vedere ca primariile au primit lovituri foarte grele, prin hotarari judecatoresti care le impun sa dea salarii sau sporuri restante de prin anul 2000, ceea ce i-a obligat la modificari majore de bugete locale. Primarul n-are alta modalitate de a se apara decat platind. Desi avem in buget 9 miliarde pentru investitii anul acesta, investitiile anul acesta sunt mai slabe pe primul trimestru decat investitiile din anul trecut. Si nu pentru ca nu sunt desenate in buget, ci pentru ca nu sunt bani. Deci, ori facem o realitate din sumele din buget, or daca nu, spunem foarte clar, oameni buni nu se pot face investitiile" a comentat seful statului.

In acelasi timp, Basescu a solicitat Ministerului de Finante sa asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a TVA. "Rugaminte majora la Ministerul de Finante: Compensarea TVA. Nu este posibil ca, pe de o parte, Ministerul de Finante sa aiba 200 de milioane RON sa dea firmei si sa o execute pentru 50 de milioane ,pe care nu i-a platit. Deci, sistemul de compensare trebuie sa mearga foarte rapid", a declarat Basescu. El a aratat ca intelege ca deficientele Ministerului de Finante au fost impuse de indeplinirea parametrilor pe primele sase luni, dar a atentionat ca acest sistem "nu mai merge" si ca de la 1 iulie trebuie trecut pe alti parametrii de executie a bugetului.

O alta rugaminte adresata Ministerului de Finante se refera la salariile mici ale militarilor romani din teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Basescu a solicitat institutiei sa analizeze posibilitatea de a plati acestora sporurile care au fost amanate."Un militar cu contract primea circa1200 lei. S-au anulat nu stiu ce sporuri, acum primesc 1000 lei. Familiile lor, celor din Afganistan, Irak, traiesc din acel salariu. Am rugamintea ca Ministerul de Finante sa analizeze posibilitatea ca din iulie, macar militarilor cu contract si subofiterilor, sa li se dea acele sporuri care au fost amanate la plata, pentru ca nu s-a anulat legea. Cu cat o sa intarziati mai mult, cu atat se va strange o suma mai mare" a spus Basescu. El a a atras atentia ca nu exista nicio contradictie cand ii atentioneaza intre nedepasirea fondului de salarii si situatia speciala a militarilor din teatrele de operatii. "Ei sunt singura structura care nu poate face geva, este structura tacuta, care trebuie sa taca si sa inghita, dar n-avem dreptul sa nu gandim omeneste" a adaugat presedintele. Presedintele i-a recomandat si ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa adapteze programa scolare la realitatile economice.

Pe de alta parte, Basescu a cerut Ministerului de Externe "sa intensifice contactele la nivelul ministrilor de Externe legat de Agentia de Reglementare pe Energie", sugerand ca Romania ar putea gazdui sediul acestei institutii. "Rugaminte la MAE: Intensificati contactele la nivelul ministrilor de externe, legat de Agentia de reglementare pe energie. Probabil decizia se va lua in timpul presedintiei suedeze" a spus presedintele.

El a atras atentia Guvernului sa se incadreze in fondul de salarii, si a avertizat ca va trebui facuta o noua rectificare bugetara negativa in august-septembrie. "Rugamintea mea este sa vorbiti cu oamenii si sa va incadrati in fondul de salarii, pentru ca banii de care vorbim de imprumut nu se pot duce decat in investitii. Daca imprumutam bani sa dam salarii, puteti sa considerati ca ne pregatim sa intram in derapaj, economic si social", a precizat Basescu.

Discursul presedintelui a mai cuprins referiri si la o rectificare bugetara, pe care el o prevede negativa si avand loc in august sau septembrie.

NewsIn