ANAF vrea sa modifice modelul si continutul formularelor 100 si 120, pentru declararea impozitelor

Data publicarii: 17-06-2009 | Finante-Banci

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa modifice modelul si continutul formularelor 100 si 120, utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, a anuntat institutia.

ANAF a elaborat un proiect de act normativ prin care propune modificarea formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", a  instructiunilor de completare a acestuia, precum si a formularului 120 "Decont privind accizele", se arata in comunicat.

Ordonanta de urgenta a Guvernului 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a prevazut, pentru anumite categorii de contribuabili, obligatia platii unui impozit minim in functie de veniturile realizate, in cazul in care impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microintreprinderilor stabilit, potrivit Codului fiscal, este mai mic decat suma impozitului minim datorat. 

ANAF precizeaza ca s-a impus adaptarea corespunzatoare a formularului 100, precum si a instructiunilor de completare a acestuia, avand in vedere modificarile legislative referitoare la obligatiile reprezentand impozitul pe profit si impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Pentru a se putea cuantifica efectele introducerii acestui sistem de impozitare,  ANAF a propus introducerea unui rand suplimentar in formularul 100 pentru declararea impozitului minim datorat, stabilit in conformitate cu dispozitiile legale.

Randul "Impozit minim" se va completa de catre persoanele juridice romane, altele decat societatile comerciale bancare, persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, precum si de persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, numai in cazul in care suma reprezentand impozit pe profit, respectiv impozit pe veniturile microintreprinderilor stabilita in conformitate cu dispozitiile legii este mai mica decat impozitul minim datorat, se mai arata in comunicat.

In aceasta situatie, in formular se va declara atat impozitul pe profit, respectiv impozitul pe veniturile microintreprinderilor, cat si impozitul minim datorat, potrivit ANAF.

Totodata, avand in vedere informatiile necesare in activitatea de estimare a veniturilor din accize, institutia a propus detalierea indicatorilor "Iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement" si "Motoare cu capacitatea de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement". De asemenea, s-a propus introducerea unitatilor de masura pentru fiecare produs accizabil in formularul 120 "Decont privind accizele".

Agentia Nationala de Administrare Fiscala este organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice. In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), directiile generale ale finantelor publice (DGFP) judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

NewsIn