Locuintele din programul Prima Casa vor putea fi vandute in primii 5 ani

Data publicarii: 17-06-2009 | Imobiliare

Interdictia privind vanzarea imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa" in primii cinci ani a fost eliminata de senatorii din Comisia de buget-finante, printr-un amendament adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi. Senatorul PSD Sorin Bota a explicat ca, astfel, se va elimina munca suplimentara pe care statul ar urma sa o aiba in cazul executarii acestor contracte din programul "Prima Casa", ca urmare a nederularii corespunzatoare a lor. "Proprietarul si-a gasit un client, automat vinde, si banii merg in contul statului, pentru recuperarea garantiei", a declarat Bota, citat de Mediafax.

Acesta arata ca procedura va necesita un aviz din partea Ministerului Finantelor Publice. "Avizul va fi conditionat prin banca din regiunea respectiva care va urmari, impreuna cu notarul si va indica acel cont in care sa se vireze suma aferenta care a fost garantata si achitata bancii", a adaugat senatorul PSD.

Finantele scapa de o situatie foarte complicata, in cazul in care contractantul unei case nu mai are bani sa o plateasca si poate opta pentru predarea acestuia catre altcineva, a mentionat si senatorul Dan Radu Rusanu.

Pe de alta parte, secretarul de stat din Ministerul de Finante, Cosmin Coman, a semnalat ca eliminarea interdictiei de vanzare, impusa de Executiv, poate duce la situatia unor speculatii pe piata imobiliara. Potrivit acestuia, specula ar putea aparea in conditiile in care proprietarul imobiliului, daca il vinde in urmatorul an, va da 75.000 de euro pe o casa pe care a luat-o cu 60.000 si o poate vinde, apoi, cu 100.000 de euro. "Prin folosirea a cinci ani a acelei case, statul isi asigura rolul de sustinere pe care-l dorim", a spus Coman.

Tot ieri, senatorii au anuntat ca ar putea interveni cu noi amendamente, dupa ce vor vedea de normele de aplicare care vor intra azi in dezbatere, in sedinta de guvern. Astfel, se ia in calcul includerea in acest program si a actualelor credite aflate pe piata, prin refinantare, acolo unde titularii indeplinesc conditiile programului "Prima Casa".

Gardianul