Obama critica institutiile de pe Wall Street si prevede un somaj de 10% in SUA

Data publicarii: 18-06-2009 | International

Presedintele american Barack Obama a criticat dur institutiile de pe Wall Street si a prezis ca somajul va depasi 10%, chiar daca economia da semne clare de recuperare, intr-un interviu acordat Bloomberg.

"Wall Street pare a avea o memorie scurta privind cat de aproape ne-am aflat de abis", a declarat Obama, referindu-se la criticile legate de rolul tot mai mare al guvernului in cadrul economiei si al pietelor, tot mai prezente pe Wall Street.

Obama, intr-un interviu acordat Bloomberg News inainte de publicarea planului administratiei americane de restructurare a legislatiei pietelor financiare, si-a exprimat increderea ca economia isi va reveni in curand, avertizand insa ca SUA are nevoie de o perioada indelungata de crestere robusta pentru a lupta cu deficitul bugetar fara a majora taxele.

Rata somajului va continua sa creasca peste nivelul actual de 9,4%, cel mai ridicat al ultimilor 24 de ani, a adaugat presedintele american, pentru Bloomberg.

Obama s-a declarat foarte multumit de activitatea presedintelui Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, Ben Bernanke. Acesta "s-a descurcat foarte bine avand in vedere circumstantele", a declarat presedintele american, refuzand insa sa spuna daca il va nominaliza pe Bernanke pentru un alt mandat de patru ani, dupa expirarea mandatului curent.

Inainte de anuntul legislativ de miercuri, Obama a promis ca va transforma piata produselor derivate, "de risc ridicat", intr-un mediu mult mai transparent.

Presedintele american a adaugat ca este important pentru Statele Unite sa mentina disciplina fiscala pentru a spori increderea investitorilor din China si din restul lumii care cumpara titluri de stat americane.

Chiar daca s-a declarat increzator in perspectivele pe termen lung ale economiei americane, Obama a subliniat necesitatea aplicarii unor reforme dure, inclusiv reorganizarea sistemului de sanatate, pentru a genera cresterea necesara reducerii deficitului bugetar.

Obama nu a negat ca ar putea decide majorarea taxelor pentru majoritatea americanilor pentru a reduce deficitul, in cazul in care cresterea ar fi sub asteptari, decizie ce ar contrazice discursul sau din campania electorala.

Presedintele american va anunta miercuri planurile sale de reorganizare a legislatiei ce reglementeaza pietele financiare, multe dintre modificari urmand a trece prin Congres, unde luptele ideologice si de jurisdictie vor determina forma finala a documentului.

Redactat de secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner si consilierul Casei Albe pe probleme de economie, Lawrence Summers, planul va nominaliza Federal Reserve drept principala autoritate de reglementare a companiilor a caror faliment ar putea pune in pericol intreg sistemul financiar.

Planul va pune bazele si unei noi agentii ce va supraveghea produsele financiare destinate consumatorilor, precum creditele ipotecare sau cardurile de credit.

Referindu-se la majorarea randamentelor titlurilor de stat, Obama a precizat ca acest lucru se datoreaza sporirii increderii investitorilor, ce prefera sa isi plaseze economiile in investitii cu randament mai ridicat.

Obama a avertizat insa ca deficitele ce se mentin pe termen lung ar putea indeparta investitorii straini, precum China, ce detine deja titluri de stat in valoare de 767,9 miliarde dolari.

Indicele Standard & Poor's 500 a urcat deja cu 15% de la inaugurarea presedintelui american, la data de 20 ianuarie 2009, fata de primele cinci luni ale administratiei Bush, cand indicele a scazut cu 9,6%, sau perioada similara a mandatului Clinton, cand indicele a crescut cu doar 3%.

Cele mai dure vorbe ale lui Obama au fost rezervate celor de pe Wall Street care au criticat eforturile administratiei sale, care a decis sa aplice multe restrictii la acordarea ajutoarelor guvernamentale si sa limiteze compensatia acordata inaltilor responsabili.

"Cand aud astfel de comentarii  - cum ca ar fi timpul ca guvernul sa iasa din economie, iar administratia Obama ce face? - trebuie sa le aduc aminte ca tot ce facem este sa curatam problemele cauzate de ei", a incheiat Obama.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: