Doar noua fonduri de pensii private obligatorii vor ramane pe piata, spune un oficial al CSSPP

Data publicarii: 18-06-2009 | Finante-Banci

Pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) vor ramane noua fonduri mari dupa ce vor fi incheiate si alte fuziuni, acesta fiind un proces firesc de consolidare a pietei romanesti a pensiilor private, a declarat joi vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu.

"Este clar ca piata pensiilor private obligatorii incepe sa se consolideze. Vor urma si alte fuziuni, in urma carora vor ramane noua fonduri mari si puternice", a spus Giurescu, la o conferinta ce marcheaza finalizarea primei fuziuni de pe pilonul II, intre fondurile administrate de Eureko si Bancpost.

El a precizat ca, astfel, concurenta va fi mai puternica, iar participantii vor beneficia de rezultate bune in piata.

In urma finalizarii fuziunii, pe piata fondurilor private obligatorii au ramas 13 jucatori.

Contributie de 2,5% pe pilonul II, in 2010

"Exista anumite perturbari care au aparut in piata", a mai spus vicepresedintele CSSPP, referindu-se la  blocarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii.

Din acest an, contributia trebuia sa creasca de la 2% din salariul brut la 2,5%, insa Guvernul a blocat, prin Legea bugetului pe 2009, contributia la nivelul de anul trecut, de 2%, ceea ce a starnit nemultumirea administratorilor de fonduri.

"Cred ca nivelul contributiei nu va fi mai mare de 2,5% in 2010, in conditiile in care intelegerea cu Fondul Monetar International prevede recuperarea celor 0,5% intr-un an de crestere economica", a apreciat Giurescu.

El a mentionat ca a fost agreata ideea de a se ajunge la un nivel al contributiei virata pe pilonul II de 6% in acelasi termen prevazut de lege, dar cu recuperarea intr-un an de crestere economica.

Legislatia pensiilor private prevede ca, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii sa creasca anual cu 0,5 puncte procentuale, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: