Patriciu: Vor trece doi-trei ani pana sa putem face o estimare a resurselor de namol sapropelic

Data publicarii: 18-06-2009 | Afaceri

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi la Realitatea FM ca firma Marine Resources Exploration International SRL, careia i s-au concesionat anul trecut 9.000 de km patrati in Marea Neagra, are cateva zeci de angajati si ca investitiile in Marea Neagra presupun riscuri si costuri.

"Firma din Romania are cateva zeci de angajati si lucreaza cu foarte multi subcontractori. Pana acum, au fost organizate sase expeditii de cercetare cu vase specializate si au fost prelevate mii de probe care apoi au fost analizate in diverse universitati si institute de cercetare din lume, iar firma apartine Rompetrol Holding - a nu se face confuzia cu The Rompetrol Group - este o firma 100% detinuta de mine si care are o statura financiara cu foarte multe zerouri. Peste doua miliarde de dolari", a declarat Dinu Patriciu joi, la postul de radio Realitatea FM.

Acesta a mai spus ca licenta este perfect publica si ca a fost castigata intr-o licitatie.

"Exista un potential din punct de vedere al energiei alternative, insa fiind inca in explorare nu putem sa vorbim despre beneficii, as putea vorbi cel mult despre riscuri si costuri. Pana acum, am cheltuit in ultimul an peste 20 milioane de dolari, iar la acest proiect lucreaza sute de oameni din institute de cercetare, institute tehnologice. Deocamdata trebuie sa aflam daca acest proiect este viabil economic. Pana atunci, nu se poate face o estimare cantitativa a resurselor si nu putem stabili viabilitatea proiectului", a precizat Patriciu.

Omul de afaceri este de altfel convins ca exista aceste resurse, dar ca ele nu pot fi cuantificate. "Probabil va mai dura intre doi si trei ani. Nu este vorba de o pierdere, ci de o investitie care, ca orice investitie, inseamna un risc dar si un potential castig. Deocamdata, alaturi si de alti investitori, nu in acest proiect, in altele, sigur ca cercetam un potential", a adaugat acesta.

Potrivit lui Patriciu, intotdeauna in domeniul energetic se porneste prin a cerceta si explora.

"Sapropelul este un sediment marin bogat in material organic. Pana in prezent, s-a considerat ca aceasta resursa este inaccesibila sau extrem de greu accesibila, abordarea ei necesitand tehnologii miniere de mare adancime. Tin sa mentionez faptul ca noi am investit in vederea identificarii de resurse cum ar fi petrolul, gazele naturale, hidrogenul sulfurat, hidratii de metan sau alte forme de hidrocarburi asa cum s-a afirmat. Activitatile de explorare fiind inca in curs de desfasurare pot formula inca concluzii in acest stadiu. Obiectul de studiu, conform licentei detinute, il reprezinta substanta aceasta numita sapropel. E o substanta care contine materii organice si ar putea avea un potential de a fi dezvoltata intr-o varietate de produse, inclusiv intr-o forma de energie alternativa, fara a se limita insa la aceasta", a adaugat Dinu Patriciu.

ANRM a concesionat anul trecut unei firme controlate de Patriciu 9000 km patrati in Marea Neagra 

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat, anul trecut, firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9000 de kilometri patrati in Marea Neagra, pentru explorarea resurselor de namol sapropelic.

"Se abroba Licenta de concesiune nr. 10.743/2008 privind explorarea resurselor de namol sapropelic din perimetrul Delta, marginea platoului continental, panta continentala si domeniul abisal, romanesti ale Marii Negre, incheiata intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent si Societatea Comerciala Marine Resources Exploration International SRL, din Municipiul Bucuresti, in calitate de concesionar", se arata in Ordinul nr. 143/29 iulie 2008, publicat in Monitorul Oficial nr. 594/7 august 2008, semnat de fostul presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Potrivit informatiilor obtinute de Agentia NewsIn, firmei care a castigat licitatia, Marine Resources Exploration International SRL, i s-a concesionat o suprafata de 9000 km patrati, dintre care 3800 km patrati se aflau in zona de litigiu international cu Ucraina.

Namolul sapropelic reprezinta, impreuna cu ceilalti compusi care il insotesc (hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidrati si deuteriu), o sursa neconventionala de energie, fiind o alternativa energetica de viitor.

Potrivit datelor din Registrul Comertului, Marine Resources Exploration International SRL are un capital social de 719.700 lei, iar sediul sau este in Calea Victoriei nr. 155. Aceasta societate a fost infiintata la cu circa o luna inainte de a i se aproba licenta de concesiune.

Marine Resources Exploration International SRL este o companie romaneasca, infiintata in anul 2008, avand ca obiect de activitate explorarile marine. Compania este subsidiara Marine Resources Exploration International BV care este detinuta in proportie de 95% si controlata de catre Rompetrol Holding, cu sediul in Elvetia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: