Agentii de paza ai unitatilor financiare din Romania vor fi consiliati de politisti

Data publicarii: 18-06-2009 | Finante-Banci

Agentii de paza ai unitatilor financiare din Romania vor fi consiliati de politisti pentru a intarzia actiunile infractorilor in cazul unui jaf, a declarat chestorul Bujor Florescu, care a precizat ca IGPR a elaborat strategia de prevenire si combatere a jafurilor comise asupra bancilor.

Potrivit lui Florescu, strategia de prevenire si combatere a jafurilor la unitatile bancare, case de schimb valutar si de amanet ori alti detinatori de valori insemnate, transporturi de valori, precum si a furturilor de sau din bancomate va fi aplicata in perioada 2009-2010 si cuprinde masuri cu aplicabiltiate imediata.

In prima faza, adica in urmatoarele sase luni, au loc controale la unitatile bancare care au fost gasite in neregula in privinta sistemului de securitate la ultimul control, desfasurat in februarie - aprilie anul acesta, si vor fi analizate cauzele care au generat jafurile petrecute in Romania in ultimii doi ani.

82 de bancomate au fost sparte, In perioada 2008 - 2009, printre care 24 apartinand BCR, 24, Raiffeisen, 13, CEC, 6 ale BRD etc.

Mai mult decat atat, politistii vor cere standardizarea echipamentelor de supraveghere video amplasate in banci si obligativitatea pazei umane, astfel incat, pe viitor, sa poata oferi suficiente elemente pentru identificarea si modul de operare al infractorilor.

Oficialii Inspectoratului General al Politiei Romane au declarat, in cadrul unei conferinte de joi, ca au fost depistate banci ale caror camere de luat vederi erau de o calitate indoielnica. Profilul celor care jefuiesc banci, intocmit pe baza unor informatii venite si din exteriorul Romaniei, arata ca acesti infractori cauta orice bresa in sistemul de securitate, supravegheaza si se documenteaza asupra sistemului de securitate si ulterior actiuneaza. In strategia elaborata de IGPR se incearca sporirea vitezei de reactie a autoritatilor, in foarte multe situatii, ajungandu-se ca un jaf la o banca este urmat de o luare de ostatici. Dupa cum au spus oficialii IGPR, obiectivul acstei strategii il reprezinta dezvoltarea capacitatii operative si institutionale necesare pentru prevenirea si combaterea talhariilor comise asupra unitatilor care ruleaza valori monetare, prin eficientizarea modalitatilor de reactie a tuturor structurilor de politie, in mod special a celor de ordine publica, investigatii criminale si interventie rapida, si realizarea unui concept de actiune in sistem integrat.

Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si conducerile principalelor banci centrale au fost informate cu privire la deficientele constatate la ultimul control si necesitatea implementarii unor masuri eficiente pentru marirea sigurantei in unitatile bancare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: