Sistemul bancar va incheia anul pe plus, in aprilie a avut un profit de 20 mil. euro

Data publicarii: 18-06-2009 | Finante-Banci

Sistemul bancar va incheia acest an pe profit, considera directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, in conditiile in care in luna aprilie bancile romanesti au avut, la nivel agregat, un profit de 20 milioane euro.

"Cred ca sistemul bancar va incheia anul pe plus. Luna aprilie ne-a aratat ca bancile au facut deja primul pas, dar nu trebuie sa sarim in sus de bucurie, pentru ca pasul facut este rezultatul masurii adoptate de BNR (privind noul mod de calcul al provizioanelor, n.r.), de aliniere treptata la standardele internationale de raportare financiara", a spus Cinteza, caracterizand activitatea bancilor ca una "fructuoasa".

La sfarsitul lunii martie, BNR a adoptat un regulament prin care bancile pot scadea nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate in categoria "pierdere", reprezentand restante de peste 90 de zile sau imprumuturi pentru care s-au initiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garantiilor.

Reprezentantul BNR a afirmat ca, in aprilie, sistemul bancar a inregistrat un profit de 20 milioane euro, dupa ce in primul trimestru din 2009 pierderea bancilor romanesti s-a ridicat la 49-50 milioane euro.

"Caracteristica primului trimestru a fost ca bancile au constituit foarte, foarte multe provizioane ca urmare a politicii de creditare din ultimii doi ani. In ianuarie si februarie, in special, bancile au avut pierderi, iar martie a fost o luna mai buna, care a diminuat din pierderea de la finalul lui februarie", a mai spus Cinteza.

El a precizat ca, in prezent, BNR analizeaza posibilitatea unei noi relaxari a politicii de provizionare pentru bancile romanesti.

"Este posibil sa facem si al doilea pas si studiem impreuna cu Directia de Reglementare impactul posibil pe care l-ar avea un astfel de al doilea pas, pentru ca eliberarea masiva de provizioane poate induce un risc de lichiditate la nivel de sistem prin crearea de profit si, ca urmare, transferul lichiditatilor din sistemul bancar catre sistemul trezoreriei pe fondul impozitarii profitului. Vrem sa facem acest pas fara sa destabilizam sistemul", a mentionat Cinteza.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: