Cinteza (BNR): Creditele neperformante vor atinge nivelul maxim in septembrie-octombrie 2009

Data publicarii: 19-06-2009 | Finante-Banci

Creditele neperformante vor atinge nivelul maxim in perioada septembrie-octombrie 2009, a spus directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca problemele cele mai mari le ridica creditele mici negarantate, care reprezinta 70% din volumul restantelor.

"Din punctul nostru de vedere, probleme ridica creditele mici, care in trecut s-au dat cu buletinul. Desi, ca pondere, ele reprezinta aproximativ 22% din valoarea creditului total, valoarea restantelor la aceste credite reprezinta aproximativ 70% din total", a spus Cinteza.

El a mentionat ca si intarzierile la plata si-au accelerat cresterea si in cazul creditelor de valoare mai mare acordate populatiei, ponderea restantelor la imprumuturile mai mari de 200.000 lei dublandu-se in ultimele 12 luni.

Pe de alta parte, cele mai putine probleme sunt inregistrate la creditele garantate, "in speta la cele imobiliare, care reprezinta aproximativ 21% din creditul neguvernamental", a mai spus Cinteza.

In ceea ce priveste verificarea facuta de BNR asupra provizioanelor constituite de banci, directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mai spus ca principala problema identificata de banca centrala a fost lipsa reevaluarii garantiilor.

"Au fost pastrate evaluarile de acum un an cand valoarea bunurilor respective era mai ridicata", a explicat Cinteza.

NewsIn