Studiu: tinerele sub 24 de ani, cele mai predispuse la neplata creditelor bancare

Data publicarii: 19-06-2009 | Finante-Banci

Potrivit unui sondaj realizat in Marea Britanie de firma de audit Wilkins Kennedy, in ultimii ani se remarca o schimbare de trend in privinta riscului de neplata a creditelor: daca pana in 2004 majoritatea datornicilor erau barbati, incepand cu 2008, majoritatea a trecut de partea femeilor.

Conform studiului, anul trecut, 55% dintre cazurile de faliment personal au fost inregistrate in randul femeilor, multe dintre ele, tinere sub 24 de ani. Analistii pun acest fenomen pe seama greutatii achitarii datoriilor facute prin cardul de credit si prin contractarea unor imprumuturi ipotecare.

"In ultimul deceniu prezentarea obsesiva in mass-media a unor exemple de femei de succes s-a transformat intr-o presiune extraordinara asupra tinerelor, care au devenit tot mai dornice sa-si demonstreze la randul lor capacitatile", spune Anthony Cork, directorul Wilkins Kennedy.

Usurinta cu care bancile au acordat imprumuturi pana in 2008 a facut intr-o anumita masura realizabile aspiratiile tinerelor. Prin credite, ele si-au putut asigura o casa proprie si alte accesorii care puneau in evidenta succesul. Dar totul pana cand sistemul financiar si economia s-au prabusit, mai adauga Cork.

George Trifu