Doar doua firme din 100 au obtinut profit in crestere pe timp de criza

Data publicarii: 19-06-2009 | Afaceri

In timp ce unii au scapat aproape nevatamati pana in prezent, iar altii isi ling ranile provocate de sase luni de criza economica acuta, majoritatea agentilor economici se lupta sa supravietuiasca intr-un mediu economic ostil. Milioane de someri, mii de falimente, profit care tinde spre zero si evaziune fiscala in floare, acesta este bilantul primei jumatati de an de recesiune economica.

Perspective sumbre

Desi niciuna dintre datele statistice facute publice de autoritati nu arata ca tara noastra are vreo sansa sa faca performanta eco­nomica pe termen scurt, exista tot mai multi specialisti care considera ca greul pentru mediul de afaceri va incepe abia in toamna.

Presedintele Patronatului IMM-urilor Constanta, Iulian Groposila, afirma ca, in lipsa unor masuri anticriza promovate de Guvern, spre sfarsitul anului o mare parte a societatilor va intra in incapacitate de plata.

El a criticat aspru impozitul forfetar, pe care il considera o povara in plus pentru intreprinzatorii si asa greu incercati de efectele crizei. In aceste conditii, Groposila nu exclude nici posibi­litatea unui nou blocaj financiar, fenomen care ar reprezenta o lovitura dura pentru mediul de afaceri romanesc.

Aceeasi parere este impartasita si de presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut, care spune ca, in numai cateva luni, peste 11% din firmele active ar putea disparea de pe piata. "Guvernul a actionat prin taierea oricarei parghii de supravietuire pentru micii intreprinzatori, pentru ca practica o politica de asistenta sociala potrivita unei perioade de campanie electo­rala, nu uneia de criza economica", a declarat Milut, care a adaugat ca,  fara acces la credite, fara posibi­litatea de a obtine finantari euro­pene din cauza coruptiei institu­­tionale, fara facilitati fiscale si impovarati de impozite, intre­prinzatorii se vor orienta spre economia la negru pentru a putea supravietui.

"Faptul ca doar 2% dintre firme, adica doar doua firme din 100, spun ca profitul s-a mentinut pe un trend ascendent, ne asteptam la un numar mare de falimente, la scaderea cifrei de afaceri si trecerea pe pierdere", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.

Integral in Financiarul