Ordonanta care elimina o serie de taxe prevede cresterea altora cu pana la patru ori

Data publicarii: 20-06-2009 | Finante-Banci

In timp ce guvernantii se lauda ca au eliminat o serie de taxe, cifrele ii contrazic. Potrivit noilor norme, cuprinse in ordonanta de urgenta care reduce numarul unor taxe si tarife nefiscale, in unele cazuri, anumite biruri vor fi de patru ori mai mari decat in prezent.

Taxele pentru eliberarea actelor de identitate, precum si cele pentru examinarea persoanelor care doresc permis de conducere auto vor fi comasate in taxe unice, dar la suma cea mai mare perceputa in prezent.

In traducere: suma de plata va fi uneori de patru ori mai mare decat in prezent.

La eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate va fi perceputa o taxa unica de 4 lei.

In prezent, pentru aceste operatiuni se plateste un timbru fiscal in valoare de 1 leu, suma de 4 lei fiind achitata doar in cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii actului de identitate.

Ordonanta de Urgenta mai prevede ca, pentru examinarea candidatilor care au absolvit scoala de soferi pentru obtinerea permisului auto, va fi perceputa o taxa unica de 5 lei, pentru categoriile si subcategoriile de permise A, A1, B, B1 si B+E.

In prezent insa, aceste categorii de permise sunt diferentiate la plata, taxa de 5 lei reprezentand valoarea maxima solicitata.

Astfel, pentru un permis de categoria A se plateste in prezent o taxa de 4 lei, iar pentru categoria A1 este solicitata o taxa de 3 lei. Suma maxima de 5 lei este perceputa doar pentru permisele de categorie B, B1 si BE.

Un alt exemplu este si taxa unica pentru examinarea persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere. Ordonanta introduce o plata unica de 72 lei in conditiile in care in prezent este de cel mult 25 de lei.

Nici inmatricularea autoturismelor nu mai este la fel de ieftina. Noua taxa de inmatriculare a autovehiculelor si remorcilor cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone inclusiv a fost stabilita la 52 lei. Spre deosebire de 26 lei, cat se achita in prezent.

Saptamana trecuta, premierul Emil Boc anunta ca Guvernul a desfiintat, redus sau comasat 189 de taxe si tarife dintr-un total de 491. Seful executivului a declarat ca noile norme fiscale sunt necesare deoarece costurile de administrare sunt superioare incasarilor efective si vin in sprijinul cetatenilor cu venituri mici.

NOILE TAXE, POTRIVIT NORMELOR CUPRINSE IN OUG

Eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate

  • In prezent - 1 leu
  • In viitor - 4 lei

Taxe pentru sustinerea permisului auto categoriile A, A1, B, B1 si B+E

  • In prezent - taxa diferentiata, de la 3 la 5 lei
  • In viitor - taxa fixa 5 lei

Taxa pentru examinarea persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere

  • In prezent - maxim 25 lei
  • In viitor - 72 lei

Taxa pentru inmatricularea autoturismelor masa 3,5 tone

  • In prezent - 26 lei
  • In viitor - 52 lei

Antena 3