Piata auto a scazut cu 60% in primele sase luni, pentru ca intarzie deblocarea creditarii

Data publicarii: 22-06-2009 | Afaceri

Vanzarile de autovehicule noi pe piata romaneasca au scazut cu 60% in primul semestru din acest an, fata de nivelul de 176.429 de unitati raportat in acelasi interval al anului trecut, ca urmare a intarzierii reluarii creditarii, au declarat pentru Business Standard reprezentantii importatorilor.

In ceea ce priveste vehiculele comerciale, in primele sase luni din 2009, s-a diminuat cu peste 70%, fata de nivelul de aproape 30.000 de unitati raportat in perioada similara a anului trecut.

"Piata de masini noi a scazut cu 60% in primele sase luni. Mai rau decat segmentul autoturismelor se prezinta cel al vehiculelor comerciale, unde scaderea a fost de 70%, acesta fiind efectul logic, deloc placut, al scadereii activitatii economice. In plus, companiile finantatoare au rezerve in ceea ce priveste finantarea autovehiculelor comerciale, fiindca exista un risc mare de neplata, si acestea sunt dificil de revalorificat, iar la revanzare, se pierd foarte multi bani", a aratat Radu Cristian, director comercial al Trust Motors, importatorul general al marcii Peugeot. Datele de piata sunt confirmate de reprezentantii Augusta Motors, importatorul general al marcii Saab.

"Au fost sase luni foarte dificile pentru dealeri, in care piata a scazut cu 60%", a spus Horatiu Ionescu, director general al Augusta Motors. Reprezentantii industriei auto au aratat ca sansele de deblocare a pietei auto sunt reduse, avand in vedere ca bancile nu dau semnale ca ar intentiona sa relanseze creditarea. Vanzarile totale de masini noi au crescut cu 3,7% in primele sase luni ale anului trecut, la 176.429 unitati. Cererea de autoturisme s-a diminuat cu 1% in intervalul analizat in vreme ce vanzarile de vehicule comerciale au consemnat atunci un salt semnificativ, de 29,3%, pana la 29.223 unitati. Piata auto s-a contractat cu aproape 12% anul trecut, dupa opt ani de crestere sustinuta, pana la 324.080 unitati. Cererea de autoturisme a consemnat un recul de peste 14%, pana la 270.995 unitati, ca urmare a relaxarii importurilor de masini de ocazie, in prima parte a anului trecut, respectiv ca urmare a crizei financiare cu impact puternic asupra creditarii, catre sfarsitul anului.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: