Laureat Nobel: America va avea nevoie de 15 ani pentru a se reface

Data publicarii: 23-06-2009 | International

Locuitorii din Statele Unite ale Americii vor avea nevoie de 15 ani pentru a ajunge din nou la prosperitatea atinsa inaintea declansarii crizei financiare, este de parere Edmund Phelps, castigatorul premiului Nobel pentru economie in 2006.

"Ne facem sperante inutile daca visam la o revenire rapida a prosperitatii. Familiile americane trebuie sa-si recladeasca echilibrul intre venituri si cheltuieli, iar companiile sa gaseasca solutii pentru asigurarea stabilitatii", a declarat Phelps intr-un interviu acordat Bloomberg.

Prosperitatea gospodariilor americane s-a diminuat cu 1.300 miliarde dolari in primul trimestru din acest an, in timp ce valoarea neta a activelor detinute de familiile si organizatiile necomerciale americane a coborat pana la nivelul din 2004, potrivit unui raport al Federal Reserve.

Laureatul Nobel a mai estimat ca rata somajului se va stabiliza la 7% in urmatorii 3-5 ani, dupa ce in mai a atins un maxim al ultimului sfert de secol, cand aproape unul din zece americani nu avea un loc de munca.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: