Banca Mondiala ar urma sa aprobe pe 16 iulie primul imprumut convenit cu Romania, de 300 mil. euro

Data publicarii: 23-06-2009 | Finante-Banci

Conducerea Bancii Mondiale (BM) ar urma sa aprobe pe 16 iulie primul imprumut, de 300 milioane euro, din cele trei convenite in aprilie intre guvernul Romaniei si reprezentantii BM, acordarea acestuia fiind legata de reforma administratiei publice, a spus directorul pentru Romania al Bancii.

"Board-ul Bancii Mondiale va aproba in cadrul intalnirii din 16 iulie un prim imprumut de 300 milioane euro, din cele trei convenite, in valoare totala de 1 miliard euro. Cel de-al doilea imprumut va fi de 360 milioane euro si va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar cel de-al treilea imprumut este de 340 milioane euro si va fi aprobat la jumatatea anului 2010", a declarat, marti, pentru NewsIn, directorul biroului Bancii Mondiale in Romania, Benoit Blarel, cu ocazia unei conferinte pe teme energetice de la Suceava.

El a explicat ca la fiecare din cele trei contracte sunt conditii diferite de reforma structurala, pe care guvernul Romaniei trebuie sa le indeplineasca, unele conditii putand fi indeplinite mai repede, altele in timp.

Astfel, Banca Mondiala a cerut guvernului Romaniei sa faca reforme in trei sectoare diferite - in administratia publica, in sectorul financiar si in protectia sociala.

"Pentru reforma in administratia publica, ne axam pe patru directii. Guvernul trebuie sa imbunatateasca managementul financiar public, sa revizuiasca compensarile acordate angajatilor in sectorul public, sa sprijine Ministerul Educatiei in procesul de descentralizare a educatiei primare si secundare, iar Ministerul Sanatatii sa imbunatateasca modul in care cheltuie banii in sector prin imbunatatirea accesului la servicii publice de sanatate si calitatea acestora", a declarat Benoit Blarel.

In acest sens, fiecare minister trebuie sa aprobe anumite acte oficiale, precum legi sau ordine ministeriale, in functie de cerintele Bancii Mondiale, iar institutia va urmari atat adoptarea acestora, cat si implementarea lor.

"Dupa ce se face legea, se fac niste proiecte pilot prin care se urmareste implementarea legii, iar apoi Guvernul o poate aplica la nivel generalizat in toata tara", a mai explicat Benoit Blarel.

Pentru reforma sectorului financiar, Guvernul s-a angajat in fata Bancii Mondiale sa intareasca independenta de reglementare a sistemului nebancar si sa implementeze normele Tratatului Basel II la nivelul intregului sistem bancar pana la al treilea imprumut, in 2010.

Cat priveste reforma protectiei sociale, BM are in vedere programele de asistenta sociale si pensionare si cresterea salariului minim, a mai explicat directorul biroului Bancii Mondiale in Romania.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar international (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la Banca nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: