OCDE ar putea aplica sanctiuni tarilor care nu respecta regulile privind taxele

Data publicarii: 23-06-2009 | International

Ministrii din tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au convenit marti asupra posibilitatii de a impune sanctiuni tarilor care nu respecta standardele Organizatiei referitoare la taxe, insa nu au spus cand vor implementa astfel de masuri, scrie Reuters.

Oficialii incearca sa puna presiune asupra unor tari, precum Elvetia, sa renunte la secretul bancar. De asemenea, oficialii incearca sa evalueze progresele facute de tarile aflate pe lista gri a OCDE, care trebuie sa isi imbunatateasca standardele in materie de cooperare fiscala.

Anumite tari europene inca au legi stricte in ceea ce priveste protectia datelor bancare, desi unele au mai relaxat unele din aceste reguli, in ultimii ani, pentru a respecta normele OCDE.

Ministrul german de finante Peer Steinbrueck, s-a aratat multumit de faptul ca toate cele 18 state membre au fost de acord cu ideea, inclusiv Elvetia, Austria si Luxembourg, aflate pe lista gri.

Elvetia si Luxemburgul si-au exprimat anterior dezacordul fata de includerea de catre OCDE pe lista gri a paradisurilor fiscale. Elvetia, prima tara din lume ca gestionare a averilor, a acceptat sa intensifice schimburile de informatii cu alte tari, "de la caz la caz, in urma unei solicitari concrete si justificate".

O lista a OCDE include statele ce pastreaza secretul bancar, precum Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein, care au fost de acord sa coopereze pentru combaterea fraudelor fiscale, dar care inca nu au adoptat standardele de transparenta.

Statele trebuie sa implementeze standardele OCDE in 12 tratate, pentru a putea fi plasate pe "lista alba" a tarilor care intrunesc conditiile necesare si pentru evitarea sanctiunilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: