Roubini: Rata somajului in Europa poate ajunge la 10%

Data publicarii: 23-06-2009 | International

Pretul petrolului, care va creste intr-un ritm accelerat in lunile urmatoare si dobanda de referinta pe termen lung, vor contribui la intarzierea revenirii din criza, spune Nouriel Roubini, economist care si-a castigat notorietatea prin predictiile sale precise.

"Petrolul ar putea ajunge foarte aproape la 100 dolari/barilul pana la sfarsitul anului, ceea ce va reprezenta un soc puternic pentru economie. O rata a jomajului de 11% in SUA si 10% in Uniunea Europeana este foarte probabila", spune Roubini intr-un interviu acordat CNBC.

El ia in calcul, totodata, o noua corectie semnificativa a burselor, lucru valabil mai ales pentru companiile care opereaza pe piata de capital si a materialelor brute. Uriasul deficit de buget creat de infuziile de capital ale guvernului va da cosmaruri bancilor centrale, principalul pericol fiind inflatia.

In Europa, riscurile vin atat din economia slaba a tarilor, cat si din expunerea masiva a bancilor vestice in Europa de Est. Roubini avertizeaza ca protectionismul nu este solutia pentru iesirea din criza, gestionarea deficitara a banilor putand genera mult mai multe probleme.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: