In ce tara poti fi un pensionar fericit

Data publicarii: 23-06-2009 | Diverse

Unul dintre efectele directe si, in acelasi timp, dramatice ale crizei financiare globale, a fost subrezirea sistemelor de pensii atat din sectorul privat, cat si din cel public. Acesta din urma este sub presiunea scaderii productivitatii si cresterii ratei somajului, in timp ce fondurile private si-au vazut profiturile ruinate in mai putin de doi ani.

Doar in randul tarilor membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED), pensiile din sectorul particular au pierdut anul trecut 5.400 miliarde dolari, echivalentul a mai mult de o cincime din valoarea totala.

Una dintre variabilele principale ale sistemelor de pensii adoptate de guvernele locale consta in cuantumul contributiei individuale pentru asigurarea veniturilor dupa terminarea perioadei de munca. Astfel, in cinci tari OCED, contributia individuala reprezinta mai mult de 40% din valoarea totala a pensiei.

In Canada angajatii isi asigura, prin contributiile lunare la fondurile particulare de pensii, 50% din veniturile obtinute dupa varsta de 65 ani. Cote insemnate mai sunt inregistrate in Olanda, cu 47%, Statele Unite, cu 45%, Australia, cu 45%, Marea Britanie, cu 43%, Danemarca, 35% si Irlanda, 33%.

La polul opus sunt, in general, statele foste comuniste din Europa Centrala si de Sud-Est, unde abia in ultimul deceniu a inceput sa functioneze sistemul pensiilor private obligatorii. In aceasta zona, cea mai mare parte a pensiilor este asigurata de sistemul public.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: