JPMorgan ocupa primul loc in clasamentul celor mai puternice banci din lume

Data publicarii: 24-06-2009 | International

JP Morgan conduce topul celor mai solide banci, in timp ce Royal Bank of Scotland a suferit cea mai mare pierdere dintre toate institutiile bancare incluse in studiul anual asupra jucatorilor de pe piata financiara realizat de revista The Banker.

RBS a raportat pierderi in valoare totala de 59,3 miliarde dolari in 2008, eclipsandu-si la acest capitol toti rivalii. Urmatoarele clasate in topul pierderilor sunt Citogroup, cu 53 miliarde dolari si Wells Fargo, cu 47,8 miliarde dolari.

Profitul global al bancilor a scazut cu 85% in 2008, de la 781 miliarde dolari, cat se inregistrase in 2007, la 115 miliarde dolari.

Lista cu o traditie de peste 30 de ani realizata de The Banker, include cele mai puternice 1.000 banci, principalele crierii folosite fiind soliditatea afacerilor si rata capitalului propriu (Tier 1).

Imediat dupa JPMorgan sunt nominalizate drept foarte solide Bank of America, Citigroup si RBS, in ciuda problemelor majore inregistrate in ultimii trei ani. JPMorgan isi datoreaza pozitia fruntasa preluarii Bear Stearns si Washington Mutual.

Pe locul cinci se afla HSBC, dupa ce anul trecut se afla pe prima pozitie. Banca britanica este, de altfel, singura din cele cinci care nu a fost nevoita sa apeleze la ajutorul statului pentru a supravietui. Mitsubishi UFJ este considerata de analistii publicatiei cea mai solida banca din Asia, ocupand locul 7 in clasament.

In ce priveste profitabilitatea, primele cinci pozitii sunt adjudecate de banci chinezesti si spaniole: ICBC, cu venituri de 21,3 miliarde dolari, China Construction Bank, cu 17,5 miliarde dolari, Santander, cu 15,8 miliarde dolari, Bank of China, cu 12,6 miliarde dolari si BBVA, cu 9,6 miliarde dolari.

Redactia BankNews.ro